Ushqim

Sa kohë i duhet trupit që të shërohet nga helmimi me ushqim

Kushdo që është përballur me helmimin nga ushqimi e di se është një përvojë që askush nuk dëshiron ta përsërisë. Dikush mund të shërohet për pak kohë ndërsa të tjerëve mund t’u duhen disa ditë, ndoshta edhe shtrim në spital për të marrë veten nga helmimi.

Kjo sepse koha që i duhet trupit për të pastruar gjithçka varet nga sasia e mikrobeve që vijnë nga ushqimi, sipas Mitzi Baum, CEO i ‘Stop Foodborne Illness’, organizatë e shëndetit publik.

Shumica e rasteve të helmimit nga ushqimi janë të lehta dhe përmirësohen pas disa ditësh pushimi në shtëpi, megjithëse ka disa raste të rralla në të cilat një person do të ketë nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Nuk ka asnjë mënyrë të saktë për të parashikuar se sa do të zgjasë helmimi nga ushqimi, por ka mënyra për ta bërë procesin e rikuperimit sa më të lehtë.

Si fillon helmimi nga ushqimi?

Sëmundja e shkaktuar nga ushqimi ndodh kur konsumoni një ushqim ose pije të kontaminuar. Baum shpjegoi se kjo mund të ndodhë kur mikroorganizmat hyjnë në një mjedis me kushte optimale për rritje.

Shumica e baktereve ose viruseve që shkaktojnë sëmundje rriten në mënyrë eksponenciale në ushqim. Helmimi mund të vijë nga ngrënia e ushqimit të lënë jashtë për shumë kohë në temperaturën e dhomës, së bashku me ushqimin e papërpunuar. Bakteret si E. coli, Staphylococcus aureus dhe salmonela mund të dyfishojnë numrin e tyre në më pak se 20 minuta në ushqimin e mbetur në zonën e rrezikut, sipas Departamentit të Bujqësisë së SHBA-së.

Afërsisht 1 në 6 njerëz që jetojnë në Shtetet e Bashkuara përjetojnë sëmundje të shkaktuara nga ushqimi, përfshirë helmimin nga ushqimi, çdo vit, sipas vlerësimeve të Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Fajtorët më të zakonshëm janë norovirusi, salmonela, Clostridium perfringens, campylobacter dhe Staphylococcus aureus.

Sa shpejt mund të merrni helmim nga ushqimi?

Njerëzit shpesh mendojnë se helmimi nga ushqimi ndodh menjëherë, por nuk është gjithmonë kështu.

Koha që u duhet njerëzve për të ndjerë efektet e helmimit nga ushqimi varet nga lloji i baktereve, sipas Nima Majlesi, drejtoreshë e toksikologjisë mjekësore në Spitalin Universitar Staten Island. Disa baktere mund të kenë një periudhë inkubacioni prej një deri në dy ditë.

Majlesi tha se kur njerëzit ndihen të sëmurë shumë shpejt pasi hanë, ka të ngjarë për shkak të Staphylococcus aureus. Bakteret krijojnë toksina që mund t'ju sëmurin brenda 30 minutave deri në tetë orë pas konsumimit. Helmimi me Staph ushqimor zakonisht fillon me ngacmime në stomak, të përziera dhe të vjella.

Sa kohë duhet për t'u shëruar nga helmimi me ushqim?

“Nëse helmimi nga ushqimi vjen nga toksinat e shkaktuara nga stafilokoku, sëmundja nuk duhet të zgjasë më shumë se një ditë. Njerëzit priren të shërohen nga helmimi me ushqim brenda një deri në dy ditë, por rastet mund të zgjasin deri në dy deri në katër javë pas ekspozimit”, thotë Pratima Dibba, gastroenterologe.

“Gjithçka varet nga helmimi dhe organizmi. Disa raste të helmimit me ushqim mund të zgjasin 14 ditë, ku thjesht mund të keni diarre të vazhdueshme”, shtoi Majlesi.

A ka ndonjë mënyrë për t'u shëruar shpejt nga helmimi?

Nuk ka asnjë trajtim të vetëm që do të përshpejtojë shërimin. Trupit i duhet kohë që të largojë toksinat që shkaktojnë helmimin nga ushqimi, zakonisht 24 deri në 48 orë.

Për të mbajtur veten rehat dhe për të shmangur dehidratimin, Majlesi rekomandoi të qëndroni vazhdimisht të hidratuar.

Së bashku me ujin, Instituti Kombëtar i Shëndetit rekomandon që të rriturit të zëvendësojnë lëngjet e humbura me lëngje mishi dhe pije. Për më tepër, Instituti këshillon lëng frutash me ujë të shtuar për ta bërë atë më të holluar.

Gjithashtu, ekspertët rekomandojnë që të shmangen ushqimet e ngurta për 24 orë. Majlesi tha se kjo i jep sistemit tretës kohë të pushojë dhe të shërohet gjatë kësaj periudhe të inflamacionit.

Pas 24 orësh, Majlesi rekomandoi ngrënien e kafshatave të vogla të ushqimit të butë me karbohidrate të larta. Është mirë të konsumoni banane, oriz apo bukë të thekur nëse keni të bëni me diarre.

Nëse keni të vjella, Dibba këshilloi që të mos hani ushqime me shumë erëza, bulmet dhe ushqime me fibra.

“Shumë njerëz mendojnë se ngrënia e sallatave do të forcojë sistemin e tyre imunitar, por në fakt, ushqimi i pasur me fibra mund të përkeqësojë simptomat dhe të krijojë fryrje dhe parehati në bark,” tha ajo.

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Ka disa momente kur të duhet të shkosh tek mjeku. Të moshuarit dhe ata me sistem imunitar të dobët duhet të shkojnë menjëherë te mjeku për trajtimin e helmimit nga ushqimi. Përveç kësaj, Majlesi tha se njerëzit duhet të shkojnë tek mjeku nëse simptomat e tyre vazhdojnë për një javë, ose nëse përjetojnë diarre me gjak.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë