Ne rrjet

Rritja e rasteve: Italia zgjat gjendjen e jashtëzakonshme deri në fund të prillit

Italia do të zgjasë gjendjen e jashtëzakonshme të vendosur për të frenuar përhapjen e koronavirusit deri në fund të prillit. Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza njoftoi sot se ky vendim është marrë pasi rastet e përditshme me Covid-19 nuk tregojnë asnjë shenjë se po ulen.

Gjendja e jashtëzakonshme, e prezantuar për herë të parë në janar të vitit 2020, duhet të përfundonte në fund të këtij muaji. Ajo i jep pushtet më të madh qeverisë qendrore, duke e bërë më të lehtë për zyrtarët të anashkalojnë burokracinë që pengon marrjen e shumë e vendimeve emergjente në Itali.

"Javën e kaluar ka pasur një përkeqësim të përgjithshëm të epidemisë, ne po përballemi me rritjen e rasteve," tha Speranza në një fjalim në parlamentin italian. "Me përkeqësimin e treguesve të pandemisë qeveria e sheh të përshtatshme për të zgjatur gjendjen e jashtëzakonshme deri më 30 prill."

Italia ka regjistruar 79,819 vdekje për shkak të Covid-19 që kur shpërtheu për herë të parë pandemia shkurtin e kaluar, duke patur bilancin e dytë më të rëndë në Europë dhe të gjashtin në botë. Vendi fqinj ka raportuar 2.303 milion raste me Covid-19 deri më tani.

“Një stuhi e re po shfaqet në Europë. Virusi do të frenohet nga vaksina, por ai do të vazhdojë të qarkullojë me dhe mund të na godasë edhe një herë, "tha Speranza. "Muajt e ardhshëm do të jenë shumë të vështirë dhe nuk duhet të mendojmë se jemi jashtë rrezikut," tha ai, duke shtuar se 12 rajone italiane ishin në rrezik të lartë dhe tetë në rrezik të moderuar.

Pas pushimeve të Krishtlindjeve, Italia doli nga karantina dhe rivendosi masat lokale, të cilat lejojnë që masa të ndryshme të zbatohen në rajone të ndryshme, sipas niveleve të infeksionit.

Kategoritë përfshijnë zona me rrezik të lartë, të cilat njihen si zona të kuqe, zonat portokalli me rrezik të mesëm dhe zonat e verdha me rrezik të ulët.

Në një takim kabineti më vonë të mërkurën ministrat pritet të bien dakord për kufizime të reja, duke përfshirë ndalimin e udhëtimit midis 20 rajoneve të Italisë dhe largimet nga kafenetë. Do të mirëmbahen edhe shtetrrethimet e natës në mbarë vendin.

Speranza tha se qeveria do të prezantonte edhe "zonat e bardha" ku vetëm 50 ose më pak raste javore do të regjistrohen për çdo 100,000 njerëz.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë