Futboll

Revolucion në futboll, Italia eksperimenton metodën VAR me thirrje

Italia është e gatshme të eksperimentojë mundësinë e “challenge”, ose ndryshe thirrjen ‘on field review’ të Var nga ana e skuadrave, në kohë e në mënyra që Ifab do të vendosë’”: kjo është ajo që Federata italiane e Futbollit i ka dërguar në rrugë informale Fifa-s, duke u bërë “zëdhënëse e kërkesave të ardhura në javët e fundit nga shoqëri të shumta të Serie A”.

”Italia – nënvizon Figc në një deklaratë – ka qenë një nga vendet e parë në botë që eksperimentoi teknologjinë në futboll. Adoptimi i Var nga ana e Ifab, në fakt, është paraprirë nga një periudhë prove offline në kampionatin elitar italian i cili prodhoi rezultate të jashtëzakonshme, duke kontribuar ndjeshëm në zbatimin e protokollit përfundimtar. Pajisur nga e njëjta dëshirë për të zhvilluar dhe me të njëjtin frymë shërbimi të kohës – vazhdon federata – FIGC veproi si interpretues i kërkesave të ardhura javët e fundit nga klube të shumta në Serie A dhe e ka parashtruar jo formalisht tek FIFA gatishmërinë, për të eksperimentuar përdorimin e sfidës (thirrja për rishikim në terren nga ekipet, siç ndodh tashmë në sporte të tjera si volejboll, tenis, basketboll në NBA), në kohën dhe në mënyrat që IFAB do të vendosë”. Kjo disponueshmëri , vazhdon FIGC, arrin në besimin se “duke vazhduar rrugën tashmë të marrë, futbolli mund të sillet në një dimension gjithnjë e më pranë miliona tifozëve, pa ndikuar në autoritetin e gjyqtarit, por duke i siguruar atij mjete për t’i ndihmuar ata ” .

”Presidenti Gabriele Gravina – përfundon deklarata e Figc – gjithashtu ndau me hartuesin e Can A Nicola Rizzoli nevojën, tashmë të transmetuar tek arbritrat, për të intensifikuar përdorimin e rishikimit në fushë në rastet e diskutueshme që përfshihen në kontekstin e protokollit ndërkombëtar. Kjo për të mos ushqyer polemika instrumentale që ndikojnë në imazhin e kampionatit tonë, i cili po përgatitet të hyjë në fazën vendimtare të sezonit”.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë