Teknologji

Realiteti virtual i dëmshëm për shëndetin

Studiuesit nga Universiteti i Waterloos kanë paraqitur një parashikim se njerëzit që shikojnë realitetin virtual  rrezikojnë  të preken nga një sërë çrregullimesh.

Sëmundja që vjen nga realitetit virtual ndodh kur ekspozimi ndaj një mjedisi virtual shkakton simptoma si: siklet të përgjithshme, dhimbje koke, ndërgjegjësim në stomak, vjellje, zbehje, djersitje, lodhje, përgjumje, dezorientim dhe apati.

Vëzhgimet u kryen në bazë të sjelljes së individëve në përgjigje të elementit lëvizës vizual.

Vlerësimi dhe analiza e sëmundjes u publikua në Journal of Neurophysiology, në të cilën studiuesit përdorën parametra si kontrollimi i bilancit dhe ndjeshmëria e vetë lëvizjes.

Studimi u krye në një grup të vogël njerëzish në mes të grupmoshës 18-30. Ata përdorën modelin e regresionit për studimin për të vlerësuar shkallën në të cilën çrregullimi që vjen nga realiteti virtual zhvillohet tek njerëzit për t’u ekspozuar ndaj një imituesi të hapësirës me gravitet zero.

 

Më Shumë