Jete & Stil

Psikologët: Gabimet që bëjnë prindërit me fëmijët

Sipas statistikave, shumica e prindërve janë të sigurt se i kanë rritur dhe edukuar  fëmijët e tyre shumë mirë. Ata mendojnë se kanë aftësi të mira pedagogjike.

Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Etërit dhe nënat shpesh bëjnë të njëjtat gabime pa pushim, kjo çon që fëmijët të kenë frikë dhe sjellje të këqija.

Në këtë artikull, ne do t'ju tregojmë se si ta thyeni këtë cikël vicioz.

Më poshtë kemi mbledhur rekomandime nga psikologë nga e gjithë bota që do t'i ndihmojnë prindërit të mos bien në grackën e stereotipave negative pedagogjike.

Hidhërimi është i keq.

 Prindërit shpesh herë  edukojnë fëmijët të mos flasin me të tjerët për gabimet e tyre,

dhe ata me të vërtetë besojnë se kjo është një rregull i mirë për t'u ndjekur. Megjithatë, psikologët janë të shqetësuar për tendencën që fëmijët nuk duhet të flasin për problemet e tyre në shkollë. Psikologët mendojnë se shumica e fëmijëve nuk flasin për abuzimin, sepse ata kanë frikë për etiketimin që do të marrin.

Në vend të kësaj, të rriturit duhet t'u mësojnë fëmijëve të flasin për situata të padrejta dhe të mbështesin ata që vendosin të përfshijnë prindërit dhe mësuesit kur zgjidhin problemet.

Fëmijët duhet të shprehin emocionet e tyre negative.

Prindërit urrejnë të shohin fëmijët e e tyre duke qarë, duke u zemëruar ose duke hedhur lodra. Kjo është arsyeja pse ndonjëherë është më e lehtë të bërtasësh, "Mos qaj!" Në vend që të kuptojnë se cili është problemi.

Ky lloj i reagimit ndaj sjelljeve të këqija është më e keqja, sepse emocionet negative duhet të gjejnë një mënyrë për të mos turbuluar sistemin nervor. Ky është një gur themeli i shëndetit psikologjik. Aftësia për të shprehur emocione negative është një veçori që e kanë njerësit njerëzit e rritur, jo fëmijët.

  1. Mësuesit, miqtë dhe fqinjët duhet ta pëlqejnë fëmijën.

Të gjithë prindërit ëndërrojnë fëmijët e tyre që jetojnë në paqe me të tjerët. Ata kurrë nuk duan që ata të dëgjojnë një fyerje ose të kenë ndonjë konflikt me kolegët e tyre. Në përpjekjen për ta arritur këtë, ata nganjëherë zgjedhin taktikën e "të qenit të mirë për të gjithë".

Natyrisht, është shumë e rëndësishme që të mund të shkosh me rrjedhën dhe të komunikosh me të tjerët me respekt. Por mos shkoni shumë larg duke u përpjekur të kënaqni të gjithë. Sepse në mënyrë që të bëni njerëz të tjerë si ju, shpesh ju duhet të sakrifikoni interesat dhe qëllimet tuaja.

  1. Ata që nuk bëjnë mirë në shkollë nuk do të kenë një punë të mirë kur të rriten.

Shumë prindër besojnë se suksesi i fëmijës së tyre në shkollë lidhet drejtpërdrejt me suksesin e tyre në jetën e të rriturve. Sigurisht, arsimi luan një rol të madh, por nuk është i vetmi faktor në të qenit i suksesshëm.

Hoëard Gardner nga Harvardi ka identifikuar shtatë inteligjenca të dallueshme dhe beson se shumica e testeve të IQ vlerësojnë vetëm një nivel të logjikës, duke shpërfillur llojet e inteligjencës vizuale-hapësinore, fiziko-kinestetike, muzikore dhe të tjera. Një numër studimesh tregojnë se inteligjenca emocionale luan një rol të madh në suksesin e një personi ndërsa ato rriten.

Fëmijët duhet të kenë mjetet dhe lodrat më të shtrenjta dhe të avancuara.

Sociologët amerikanë pohojnë se shuma e parave që prindërit shpenzojnë për fëmijët e tyre po rritet çdo vit. Kjo bën që shumë familje nuk duan të kenë fëmijë.

Ashley Eneriz, një nënë dhe një specialist financiar, është i bindur se prindërit shpenzojnë më shumë se sa është e nevojshme kur është fjala për fëmijët e tyre. Ashley rekomandon që me të vërtetë të mendojnë nëse gjërat që blini për fëmijën tuaj janë me të vërtetë të nevojshme. Ndoshta ju po përpiqeni t'u jepni fëmijëve tuaj diçka që nuk keni pasur në fëmijërinë tuaj? Apo po përpiqesh të zbutësh gabimet psikologjike?

Shmangia e disa shpenzimeve të tepërta tek fëmijët nuk ju bën  bën një prind të keq. Përkundrazi, prindërit e begatë mund të jenë një model i madh për fëmijët e tyre dhe t'u mësojnë të mos shpenzojnë para për gjëra të padobishme.

  1. Dënimi duhet të thotë që një fëmijë humbet diçka.

Psikologët janë të sigurt se privimi i një fëmije nga diçka nuk është një formë efektive dënimi.  Megjithatë kjo është një metodë e rrezikshme në sjelljen  e prindërve ndaj fëmijëve.

Dhe rregullat nuk janë gjithnjë të qarta pasi dënimi shpesh varet nga disponimi i prindërve.

Privimi i një fëmije nga diçka që ata duan, ose koha me miqtë e tyre nuk do t'u mësojë asgjë të mirë. Përkundrazi, fëmija do të kuptojë se dikush që ka fuqi mund të bëjë çfarë të duan.

  1. Prindërit duhet të argëtojnë fëmijët gjatë gjithë kohës.

"Unë nuk dua që fëmija im të jetë i mërzitur", është ajo që shumë prindër thonë kur i dërgojnë në klasa jashtë-kurikulare ose kur blejnë lodra të reja. Ata përpiqen të sigurohen që fëmija i tyre mos të mërzitet kurrë . Prindërit e tillë e bëjnë këtë gabim sepse mendojnë se puna e tyre më e rëndësishme është t'i argëtojnë fëmijët e tyre vazhdimisht. Dhe ky ëhstë një gabim tjetër që bëjnë prindërit sipas psikologëve.

  1. Fëmijët duhet të ndajnë lodrat e tyre.

Shumë prindër besojnë se fëmijët duhet të mësohen të ndajnë lodrat e tyre. Ky është një gabim. Bujaria nuk imponohet. Prindërit nuk duhet të imponojnë fëmijëve të ndajnë gjërat që duan me të tjerët

Psikologët nuk rekomandojnë vënien në këtë pozitë fëmijën tuaj. Doni të ndajni gjërat tuaja personale me një person? A do të hiqni këmishën tuaj të preferuar vetëm për shkak se fqinji juaj e pëlqeu atë? E njëjta gjë është edhe tek fëmijët.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë