Shendet

Pse vaksina e Oksfordit është më efektive në një dozë më të ulët?

Lajmi nga Universiteti i Oksfordit se vaksina e krijuar nga ata ishte efektive është mirëpritur gjerësisht, por gjithashtu shkaktoi një mister pasi rezultatet e provës raportuan dy numra të ndryshëm nëse vaksina ishte efektive. Në përgjithësi, efektiviteti i tij u vlerësua me 70 për qind, por kjo përbëhej nga dy rezultate të ndara duke parë se çfarë ndodhi kur vaksina u dha në doza të ndryshme. Kur vullnetarët morën dy doza të plota të vaksinës, ilaçet, të cilat janë bërë nga një virus i modifikuar i ftohtë i shimpazesë, ishin 62 për qind të efektshëm në ndalimin e infeksionit. Por kur pjesëmarrësve iu dha një gjysmë dozë e ndjekur javë më vonë nga një dozë e plotë, efektiviteti u rrit ndjeshëm në 90 për qind.
Si mund të jetë më efektive një dozë më e ulët?
Profesor Andrew Pollard, drejtor i grupit të vaksinave të Oksfordit dhe kryeinspektatori i provës së vaksinave të Oksfordit, shpjegoi se për sa i përket asaj që po ndodh me përgjigjen imune, ne mendojmë se duke dhënë një dozë të parë më të vogël, ne po përgatisim ndryshe sistemin imunitar për t'iu përgjigjur virusit.
"Ajo që ne nuk e dimë në këtë moment është nëse ai ndryshim është në cilësi, ose sasi të përgjigjes imune dhe kjo është diçka që ne do të gërmojmë gjatë javëve të ardhshme. Ne tashmë kemi filluar punën për t'u përpjekur t'i përgjigjemi disa prej këtyre pyetjeve, pasi i kemi parë këto rezultate në detaje,” shtoi ai.
Profesor Sarah Gilbert, ekipi i së cilës ka krijuar vaksinën e re, shtoi se efekti mund të jetë më i mirë sepse në të vërtetë imiton mënyrën se si trupi përgjigjet ndaj një infeksioni.

“Ajo që jemi përpjekur të bëjmë me vaksinën është të mashtrojmë sistemin imunitar duke menduar se atje ka një infeksion të rrezikshëm, të cilit i duhet të përgjigje, por duke e bërë atë në një mënyrë shumë të sigurt. Kështu që ne marrim përgjigjen imune dhe marrim kujtesën imune e cila është e gatshme sa herë të hasë një patogjen,” shpjegoi Gilbert.
Ekspertët shpjegojnë se në përgjithësi, rreth 10,000 vullnetarë morën një inokulim të plotë me dy doza, në krahasim me me një grup më të vogël, ku rreth 3,000 njerëz morën gjysmën e dozës, herën e parë dhe më pas dozën e plotë.
Pollard tha se me gjithë numrin më të vogël, besueshmëria është e lartë, duke shtuar se është ende një rezultat shumë i rëndësishëm.
Ai tha se më shumë rezultate dhe të dhëna do të vazhdojnë të vijnë gjatë javëve të ardhshme pasi rezultatet e fundit u mblodhën para 4 nëntorit. Efekti i gjysmës së dozës për sa i përket furnizimit të vaksinës nuk do të shkaktojë shumë telashe për AstraZeneca, e cila thotë se mund të përkul zinxhirin e furnizimit për të siguruar të dy opsionet.
Nëse vaksina e gjysmës së dozës është opsioni i preferuar, kjo mund të dyfishojë sasinë e vaksinave në dispozicion të qytetarëve deri në fund të këtij viti nga katër milion në tetë milion doza të para. AstraZeneca shpreson se mund të prodhojë 40 milion doza deri në fund të Marsit.
Burimi:The Independent/Përktheu:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Lajme të lidhura


Më Shumë