Kuriozitete

Pse flirtimi me të tjerë mund të jetë i mirë për marrëdhënien tuaj

Disa njerëz duket se janë flirtues të talentuar, ndërsa shumë thonë se kjo është një aftësi që nuk e kanë dhe i penalizon.

Çfarë i dallon flirtuesit e mirë dhe të këqij dhe a mund të mësoni të jeni më të mirë në këtë dhunti?

Në një bar të mbushur me njerëz të premten mbrëma, një kliente ulet vetëm, duke pritur mikun e saj.

Banakieri, duke vënë re klienten e vetmuar, fillon të bëjë muhabet, të pyesë për ditën e saj dhe ta bëjë të ndihet e mirëpritur. Shpejt, të dy fillojnë të bëjnë muhabet dhe koha kalon, aq sa harrohet vonesa e mikut të saj.

Baristi është simpatik dhe biseda flirtuese nga ky takim i rastësishëm e qetëson klienten pasi ajo po shijon vëmendjen, sepse në fund të fundit, pse mos ta bëjë?

“Kur dikush flirton me ju, ju ndiheni të vlerësuar dhe perceptimi juaj për dëshirueshmërinë tuaj rritet”, thotë Gurit Birnbaum, pedagoge e psikologjisë në Universitetin Reichman në Izrael.

Me fjalë të tjera, të flirtojnë me ty është diçka që të bën të ndjehesh mirë por a është njësoj edhe në situata kur flirtuesi je ti, apo partneri/ja?

Në skenarin e barit, banakieri nuk është në dijeni që klientja është tashmë në një lidhje. Birnbaum thekson se edhe nëse dikush është në një lidhje, flirtimi me të tjerët është i pritshëm.

"Me kalimin e kohës, njerëzit priren të fantazojnë për njerëzit e tjerë. Kjo është normale dhe nuk do të thotë asgjë e keqe për marrëdhënien."

Megjithatë ka diçka të çuditshme në lidhje me këtë ndërveprim ‘të lulëzuar’ në një bar. Ndërsa mund të jetë lloji i ndërveprimit që mund të ndodhë kudo në botë, me këtë rast, banakieri është krijuar nga kompjuteri dhe i gjithë ndërveprimi po zhvillohet në realitetin virtual. Po ndodh në një botë të ëndërruar nga Birnbaum.

Duke reflektuar mbi idenë se njerëzit fillojnë të fantazojnë për të tjerët kur janë në marrëdhënie afatgjata, Birnbaum pyeti veten nëse fantazitë mund të përdoren për të na ndihmuar të rregullojmë dëshirat tona më të thella. A do të bënte flirtimi me një banakier virtual (dikë në një marrëdhënie të përkushtuar) ë të ketë më shumë gjasa të flirtonte me dikë në jetën reale?

"Mendova se kjo hapësirë e sigurt (realiteti virtual) mund t'i ndihmojë njerëzit të kontrollojnë dëshirat e tyre dhe t'i ndihmojnë ata të mbajnë marrëdhëniet e tyre aktuale," thotë ajo.

Baristi virtual duket pak i çuditshëm pasi lëvizjet e tij janë të ashpra dhe fytyra paksa drithëruese. "Realiteti virtual është shumë më zhytës sesa ajo që mund të shihni në video, prandaj mos u zhgënjeni," paralajmëron Birnbaum.

Njerëzit në realitetin virtual sigurisht nuk mund të ngatërrohen me një person të vërtetë. Por fjalimi është realist dhe në një bashkëveprim pesëminutësh biseda rrjedh mjaft autentike.

Pasi hoqën kufjet e tyre, njerëzve që merrnin pjesë në eksperimentin e Birnbaum u paraqitën ose me një intervistues tërheqës ose një të huaj tërheqës, i cili në fakt ishte një studiues që paraqitej si dikush që kishte nevojë për ndihmë. Subjektet që kishin flirtuar me banakierin virtual thanë se ata e shihnin intervistuesin më pak tërheqës dhe shpenzonin më pak kohë për të ndihmuar të huajin sesa ata që kishin një bisedë jo flirtuese. Është sikur, thotë Birnbaum, flirtimi në bar virtual i kishte vaksinuar ata kundër një tundimi të jetës reale. Subjektet gjithashtu thanë se dëshironin më shumë partnerin e tyre të vërtetë pas ndërveprimit flirtues në bar.

“Flirtimi me të huajt gjatë një lidhjeje mund të forcojë lidhjen mes partnerëve”, sugjeron Birnbaum, por paralajmëron se kjo mund të jetë një rrugë ‘e rrëshqitshme’.

“Të dish kufinjtë e flirtimit është thelbësore. Kur njerëzit janë të ekspozuar ndaj normave të tradhtisë, për shembull nëse e dini që bashkëmoshatarët tuaj tradhtojnë partnerët e tyre, ka më shumë gjasa ta bëni këtë vetë”, thotë ajo. Kjo quhet “pabesi ngjitëse”.

Birnbaum shton se ekziston një "numër i tipareve të personalitetit" që i bëjnë disa njerëz më elastikë ose më të prirur ndaj tradhtisë. Për shembull, njerëzit më narcisistë ose njerëz me pasiguri lidhjeje, kanë më shumë gjasa të tradhtojnë se të tjerët.

“Duhet të marrim parasysh kaq shumë faktorë në mënyrë që të parashikojmë se cilat përvoja joshëse do të çonin në tradhti”, thotë Birnbaum.

Ndërsa flirtimi i kujdesshëm mund të jetë i mirë, shumë njerëz e konsiderojnë veten të paaftë. Në një sondazh me pothuajse 7,000 përdorues meshkuj të Reddit, aftësia e dobët e flirtimit ishte arsyeja e pestë më e zakonshme (nga 43) që burrat jepnin për arsyen pse janë beqarë.

Për fat të mirë për ata njerëz, mund të jetë e mundur të mësohet flirtimi më i mirë. Pas tre orësh trajnimi për flirtim, i cili përfshinte teknikat e të mësuarit për t'u dukur më të sigurt kur flisnin, një grup pjesëmarrësish të rritur ishin më të mirë në flirtim.

“Ndërsa flirtimi në përgjithësi mund të jetë një akt i hapur, ai mund të jetë gjithashtu i fshehtë, veprime që mund të mos mendoni domosdoshmërisht se janë flirtim”, shpjegon Maryanne Fisher, psikologe.

Njerëzit kryesisht flirtojnë me sinjale joverbale, të tilla si përkëdhelja e flokëve. Një sjellje e tillë quhet “vetëkujdes”, thotë ajo. "Është ideja për ta bërë veten më tërheqës për ju."

Shembuj të tjerë të fshehtë të flirtit janë "shenjat e lidhjes", të cilat mund të jenë çdo gjë nga fillimi i kontaktit me sy, përqafimi, qeshja me shaka, deri te diçka që lidhet më shumë me intimitetin, si ndarja e ushqimit, të cilën zakonisht nuk e bëjmë me një të huaj.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë