Media Galeri

Peizazhet natyrore të krijuara nga etja e njerëzimit

Dëshira e botës për të  pasur teknologji të lartë, karburant dhe pasuri gjeologjike është gdhendur në forma dhe ngjyra shkatërruese në të gjithë globin.  Kur gërmojmë për të nxjerrë një metal të çmuar, një karburant ose diçka  antik, ne rikthehemi në një kapitull që është lexuar. Materiale të tilla janë, sipas shkrimtarit Astra Taylor, janë “e kaluara e kondensuar”, duke treguar epoka epike të furisë magmatike, pyjeve tropikale ose avullit hidrotermal.  Që kur njerëzit e kuptuan për herë të parë se toka poshtë tyre mbante pasuri të fshehura, ne jemi gërmuar për të zbuluar se çfarë fshihet poshtë. Minierat bëjnë të mundur pothuajse çdo aspekt të jetës sonë moderne dhe shpesh efektet në botën natyrore janë shumë larg shtëpisë.

Kur shihni ndikimin e një miniere në mënyrë vizuale,  duket diçka e bukur, një peizazh që nuk arrin ta kuptosh se si është ndërtuar, por kjo dëshira jonë e madhe për burimet e tokës po e transformon atë duke e dëmtuar.

Burimi:BBC/Përktheu: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë