Njerez

Pas “fjongos rozë”, Ermonela Jaho ambasadore e luftës kundër abuzimit të fëmijëve

Sopranoja  me famë botërore i ka përqafuar kauzat qysh herët dhe shpesh në Shqipëri e kanë sjellë koncertet e bamirësisë. Vite më parë  ishte ylli i koncertit në Teatrin Kombëtar të Operas dhe Baletit organizuar nga Caritas, për fëmijët me aftësi ndryshe. Më pas, do të mbështeste kolegun e saj Saimir Pirgu, në koncertin e bamirësisë për fëmijët me sindromën Doën, duke shprehur dëshirën që t’u bashkohej në të ardhmen.

Tetorin  e shkuar erdhi në Tiranë për koncertin e organizuar në Katedralen Ortodokse për ndërgjegjësimin ndaj kancerit të gjirit.

Prej tre vitesh, Ermonela Jaho është ambasadore e YWCA në Kauzën e Fjongos Rozë dhe dy ditë më parë njoftoi se ka pranuar të jetë ambasadore e CRCA / ECPAT në  Shqipëri,  për të luftuar së bashku kundër dhunës seksuale dhe shfrytëzimit të fëmijëve.

Abuzuesit po vjedhin pafajësinë dhe brishtësinë e fëmijëve tanë, por ata kurrë nuk do të kenë sukses t’i heshtin! Fëmijët dhe të rinjtë në të gjithë botën vuajnë për shkak të abuzimit seksual dhe shfrytëzimit në internet dhe jashtë linje! Le të bëhemi zëri i atyre që nuk kanë një të tillë! ”- deklaroi Jaho përmes një video mesazhi në gjuhën shqipe, duke ftuar të gjithë të bashkohen në luftën kundër abuzimit seksual dhe shfrytëzimit të fëmijëve kudo në botë.

Sipas zyrës së CRCA-së,  Ermonela Jaho bëhet personaliteti i parë nga Shqipëria që merret me luftën kundër dhunës dhe shfrytëzimit seksual të fëmijëve, në një kohë kur vendet në të gjithë botën po deklarojnë nivele të rritura të abuzimit seksual të fëmijëve dhe shfrytëzimit në internet gjatë izolimeve të Covid 19. Shqipëria deklaroi një rritje prej 1000 herë të imazheve të raportuara të abuzimit seksual të fëmijëve në internet gjatë asaj periudhe.

Njoftimi përkon me rritjen e frikshme të rasteve të dhunës dhe shfrytëzimit të vajzave për qëllime seksuale kudo në Shqipëri, duke e kthyer këtë çështje në një nga më thelbësoret për jetën dhe mbrojtjen e fëmijëve. Barnahus Albania, një shërbim kombëtar që punon për të mbrojtur viktimat e abuzimit seksual, njoftoi se ka shpëtuar më shumë se 30 vajza të reja nga abuzimi seksual dhe shfrytëzimi.

E përshkruar si  “një nga interpretuesit më të mëdhenj të verizmit në botë”, Jaho, do të angazhohet në rritjen e ndërgjegjësimit të fëmijëve dhe adoleshentëve, për të folur hapur dhe për të raportuar çdo incident të abuzimit seksual dhe shfrytëzimit.

Dhuna seksuale është një nga shkeljet më serioze të të drejtave të fëmijëve. CRCA Albania në raportin e saj mbi krimet seksuale ndaj fëmijëve dhe grave raportoi se ndërsa 1 në 10 fëmijë janë viktima të abuzimit seksual, sistemi i drejtësisë dënon me një vendim fajtor vetëm deri në 42 përqind të rasteve të abuzimit seksual të fëmijëve. Rateshtë shkalla më e ulët e dënimit të krimeve të tilla në të gjithë Evropën. Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerësoi se deri në 1 miliard fëmijë të moshës 2–17 vjeç në nivel global, kanë përjetuar dhunë fizike, seksuale ose emocionale ose neglizhencë gjatë vitit të kaluar.

18 dhe 19 nëntori korrespondojnë me Ditën Europiane dhe Ditën Ndërkombëtare kundër Dhunës ndaj Fëmijëve, të cilat shënohen në të gjithë Evropën dhe Botë me aktivitete advokimi dhe ndërgjegjësimi në mbështetje të viktimave të dhunës, abuzimit dhe neglizhimit.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë