Teknologji

Nju Jorku “magnet” për gjigandët e teknologjisë

Dy nga kompanitë më të mëdha të teknologjisë thuhet se po mendojnë zgjerime të mëdha në Nju Jork – ekspertet theksojnë ngritjen e zonës si një qendër kryesore të teknologjisë.

Amazon.com mund të mbyllë një marrëveshje për të sjellë një pjesë të selisë së saj të dytë në Long Island, sipas New York Times, dhe Google planifikon të përforcojë praninë e saj në Manhattan, sipas Wall Street Journal. Sipërmarrësit dhe ekspertët thonë se kompanitë e teknologjisë janë tërhequr për diversitetin e pasur të qytetit dhe fuqinë punëtore të kualifikuar, duke e transformuar atë gjatë dekadës së kaluar në një bastion të gjallë teknologjik dhe duke zgjeruar gjurmët e industrisë përtej origjinës së saj në Bregun Perëndimor.

“Edukimi, ekspertiza, qasja në kapital, aksesi për klientët, një vend ku njerëzit duan të jetojnë. Ajo që shihni është një ekosistem i lulëzuar”, thotë Julie Samuels, drejtoreshë ekzekutive e Tech në NYC.

Kompanitë teknike dhe punonjësit e tyre tërhiqen nga karakteristikat thelbësore të qytetit: artet dhe institucionet kulturore, restorantet, kafenetë dhe baret.

Industria e teknologjisë së qytetit tashmë punëson 320 mijë njerëz, sipas Karen Bhatia, nënkryetare në Korporatën e Zhvillimit Ekonomik të Nju Jorkut (NYCEDC). Zyrtarët gjithashtu kanë investuar në përgatitjen e të rinjve për t’u bashkuar me këto radhë.

Më shumë se 120 kolegje dhe universitete të qytetit prodhojnë çdo vit 4500 shkenca kompjuterike, tha Bhatia. “Ne kemi infrastrukturën e talenteve këtu në Nju Jork.”

Të dyja kompanitë si Amazon dhe Google do të zgjerojnë forcat e tyre ekzistuese në këtë vend. Amazon mund të sjellë rreth 25 mijë punëtorë në këtë zonë nëse vendos të ndërtojë një pjesë të selisë së saj të dytë atje.

Google numëron afërsisht 94 mijë punonjës në Nju York. Sipas raportit të gazetës, Google planifikon të shtojë hapësirë atje për më shumë se 12 mijë punonjës të rinj.

Sipërmarrësi dhe investitori i internetit Kevin Ryan, i cili ka themeluar disa kompani të teknologjisë në Nju Jork, tha se njerëzit shpesh e nënvlerësojnë suksesin e qytetit si një qendër teknologjike sepse nuk ka prodhuar një kompani mega në shkallën e Facebook. Plus, sektori i teknologjisë së qytetit është errësuar nga disa industri të tjera të klasit botëror që janë vendas në këtë zonë. Por investimet në skenën e teknologjisë së Nju Jorkut janë rritur me një ritëm të madh. Vitin e kaluar, ndërmarrjet fillestare kanë ngritur 12 miliardë dollarë në kapital sipërmarrës, 40 për qind më shumë se 2016, sipas NYCEDC.

“New York dominon Bregun Lindor dhe do të vazhdojë të mbizotërojë dhe të rritet, sepse ne kemi talentin njerëzor”, ka thënë Ryan, bashkë-themelues dhe kryetar i AlleyCorp.

‘Ndërkohë që Nju Jorku është i njohur për koston e lartë të jetesës dhe sistemin e saj të tensionuar të metrosë, dhe kjo është një arsye që mund ti mbajë larg investitorët’, ka thënë Dennis Crowley, bashkë-themelues dhe kryetar ekzekutiv i Foursquare

“Ajo që me të vërtetë e bën Nju Jorkun të qëndrojë larg është se teknologjia është gjëja e gjashtë apo e shtatë më e rëndësishme në Nju Jork – prapa muzikës dhe botimeve, si dhe modës dhe financave”, tha Dennis Croëley, bashkë-themelues dhe kryetar ekzekutiv i Foursquare. “Ju mund të bëni gjëra të mëdha në teknologji, dhe ende askush nuk do t’ju njohë në koktej. Dhe kjo është bukuria e saj – kjo është antiteza e Silicon Valley. “


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë