Kuriozitete

Një planet binjak me Tokën…

Shkencëtarët po ‘ndërtojnë’ një planet dixhital të njëjtë me planetin Tokë për të siguruar informacione në lidhje me motin ekstrem dhe ndryshimin e klimës.

Ky "binjak dixhital" do të jetë një përfaqësim virtual i sa më shumë proceseve në sipërfaqen e planetit tonë duke përfshirë ndikimin e njeriut në ujë, ushqim dhe sistemet e energjisë.

Në të kaluarën, parashikimet e klimës dhe motit janë përqendruar në rajone lokale ose në sisteme më të mëdha globale.

Me motin duke u bërë më i ashpër, ka një nevojë në rritje për të vlerësuar ndikimet e krizës së klimës. Pothuajse gjysmë milioni njerëz kanë vdekur në katastrofa natyrore të lidhura me motin ekstrem në dy dekadat e fundit, sipas Germanëatch, një organizatë jofitimprurëse Gjermane.

Një raport i Kombeve të Bashkuara zbuloi kohët e fundit se numri i incidenteve të lidhura me klimën është rritur në mënyrë dramatike që nga vitet 1980.

Projekti shpreson të sigurojë një metodë të testimit të skenarëve që do të ndihmonin politikëbërësit dhe shkencëtarët të përgatiten për të ardhmen. Për shembull, do të bëhen skenarë hipotetikë siç janë ndërtimi i fermave me erë në të gjithë Europën dhe informacioni se ku të mbillni mund të sigurohen nga modeli.

"Nëse po planifikoni të merrni një tokë në Holandë, për shembull, unë mund të përshkoj të dhënat në binjakun dixhital dhe të kontrolloj nëse prona do të jetë prodhuese edhe nga ngjarjet ekstreme të pritura në 2050," thotë Peter Bauer, bashkëstudiues i projektit.

‘Destination Earth’ është një projekt i përbashkët midis organizatave shkencore europiane dhe ekspertëve në informatikë në ETH Zurich, një Universitet publik kërkimor në Zvicër.

Bashkimi Europian shpreson që ky projekt të mundësojë një zhvillim më të qëndrueshëm dhe të mbështesë politikat mjedisore në vitet e ardhshme.

Deri në vitin 2025, ekipi synon të ketë dhe funksionojë deri në pesë binjakë dixhitalë. Të dhënat nga këto simulime do të kombinohen për të krijuar "një binjak të plotë dixhital të Tokës".

Burimi: Euronews. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë