Taksa

Një mësim nga Amerika: Të taksohet 60% pasuria e miliarderëve e vënë gjatë pandemisë

Nga Bernie Sanders – Pabarazia po bëhet më e keqe pasi dhjetëra miliona amerikanë përballen me papunësi, humbje të kujdesit shëndetësor, përjashtime dhe uri.

Bernie Sanders

Ne jemi në mes të një momenti të jashtëzakonshëm në historinë amerikane: një krizë e shëndetit publik, rënia më e keqe ekonomike që nga Depresioni i Madh, kërcënimi ekzistencial i ndryshimit të klimës dhe një president që po e zhvendos vendin tonë në një drejtim autoritar.

Në mes të të gjitha këtyre krizave, ekziston një çështje tjetër shqetësuese e madhe që po merr shumë pak vëmendje. Dhe ky është niveli i pahijshëm i pabarazisë së të ardhurave dhe pasurisë që ekziston në vendin tonë dhe fakti që, gjatë pandemisë, ajo pabarazi po përkeqësohet.

Ndërsa dhjetëra miliona amerikanë tani po përballen me dëshpërim ekonomik – papunësi, humbje e kujdesit shëndetësor, dëbime, uri – të pasurit po bëhen shumë më të pasur. Këtu janë tre figura që duhet tu tingëllojnë si shok të gjithëve në Amerikë:

13, 000,000,000 $. Kjo është ajo që Jeff Bezos, njeriu më i pasur i gjallë në planet, bëri brenda një dite ndërsa kompanitë që ai zotëron iu mohuan pagën të sëmurëve, pagën e rrezikut dhe një vend pune të sigurt për qindra mijëra punëtorë të tij.

$ 21,000,000,000. Kjo është ajo që familja Ëalton, familja më e pasur në Amerikë, bëri gjatë 20 javëve të fundit ndërsa taksapaguesit amerikanë vazhdojnë të subvencionojnë pagat e urisë në Ëalmart, punëdhënësi më i madh privat në Amerikë.

$ 731.000.000.000. Kjo është shuma me sesa pasuria e 467 miliarderëve u rrit që kur Rezerva Federale filloi të ndërmarrë veprime urgjente për të ngritur tregun e aksioneve në mars.

Pa dyshim, falë dhurimit të taksave për të pasurit me ligj nga Presidenti Trump, ligj i nënshkruar disa vjet më pare. Ndërkaq miliarderët tani paguajnë një normë efektive më të ulët tatimore sesa mësuesit, infermierët, zjarrfikësit ose drejtuesit e kamionëve.

Fitimet e jashtëzakonshme që kanë bërë miliarderët gjatë pandemisë vijnë në një kohë kur 92 milion amerikanë janë të pasiguruar ose të nënsiguruar dhe dhjetëra miliona amerikanë po përballen me largime nga puna.

Në një kohë kur kaq shumë njerëz janë duke luftuar ekonomikisht, është e pahijshme dhe e pamoralshme që kjo pjesë e vogël miliarderësh – 0.0001% e lartë – po përdorin një pandemi globale si një mundësi për të përvetësuar fitime kaq të mëdha pas marrjes së një ndihme de-fakto nga Rezerva Federale.

Është koha për të ndryshuar përparësitë tona kombëtare. Në vend që të lejojmë që multibilionerët të bëhen më të pasur, Kongresi duhet të vendosë të ndihmojë familjet që punojnë. Një element i mirë për të filluar do të ishte taksimi i fitimeve të mëdha që miliarderët kanë bërë gjatë pandemisë dhe përdorimi i atyre parave për të garantuar kujdesin shëndetësor si një e drejtë gjatë kohëzgjatjes së urgjencës së shëndetit publik.

Sipas Americans for TaxFairness, vendosja e një takse 60% mbi fitimet e pasurisë të bëra nga vetëm 467 miliarderë në Amerikë do të mblidhte mbi 420 mld dollarë. Këto janë para të mjaftueshme për të fuqizuar Kujdesin Shëndetësor për çdo amerikan në këtë vend, përfshirë ilaçet pa recetë, për një vit të tërë.

Mendoni rreth kësaj për një moment. Duke vendosur një taksë 60% në fitimet e pasurisë të bëra nga vetëm 467 miliarderë, kujdesi shëndetësor do të shtrihej për të gjithë në Amerikë përmes Medicare dhe askush, pavarësisht nga mbulimi i tyre, nuk do të duhet të paguante ndonjë faturë mjekësore nga xhepi për 12 muajt e ardhshëm. Kjo është saktësisht ajo që do të arrijë Akti i Bëji Miliarderët të Paguajnë që kam prezantuar kohët e fundit me senatorët Ed Markey dhe Kirsten Gillibrand.

Sipas këtij legjislacioni, askush që është diagnostikuar me kancer nuk do të duhet të lyp para nga të huajt në GoFundMe. Askush me diabet nuk do të vdiste sepse ata nuk mund të përballonin insulinën e tyre. Askush me simptoma të koronavirusit nuk do të frikësohej të shkonte te mjeku për shkak të kostos, dhe të rrezikonte të infektonte fqinjët, kolegët, familjen ose miqtë e tyre.

Ndërsa lufta për “Medicare for All” vazhdon, të paktën për 12 muajt e ardhshëm, çdo amerikan do të jetë në gjendje të marrë kujdesin shëndetësor që i nevojitet gjatë kësaj krize të shëndetit publik. Dhe të gjitha mund të paguheshin nga një taksë 60% mbi miliarderët, njerëzit më të pasur në Amerikë që kanë rritur fitimet e tyre në nivele marramendëse gjatë kësaj pandemie të tmerrshme.

Tani, unë e kuptoj se ka disa njerëz atje që mund të besojnë se një taksë prej 60% tingëllon si një rritje mjaft e pjerrët e taksave. Epo, më lejoni ti lehtësoj ato shqetësime. Edhe pasi të paguajnë këtë taksë, këta 467 miliarderë do të jenë ende të pasur  dhe në avantazh me 310 mld dollarë. Më besoni. Familjet e tyre do të mbijetojnë.

Si komb, ka ardhur koha që ne të trajtojmë përfundimisht nivelin grotesk të të ardhurave dhe pabarazisë së pasurisë që ekziston. Sipas mendimit tim, ne nuk mund të tolerojmë më tre njerëzit më të pasur në Amerikë që zotërojnë më shumë pasuri sesa 50% e pjesës së varfër, 1% e të pasurve që zotërojnë më shumë pasuri sesa 92% e të varfërve dhe 45% e të gjithë të ardhurave të reja që shkojnë tek 1% i të  pasurve.

Në një kohë të dhimbjes dhe vuajtjes së madhe ekonomike, ne kemi një zgjedhje për të bërë. Ne mund të vazhdojmë t’i lejojmë shumë të pasurit të pasurohen ndërsa shumica bëhen më të varfër. Ose mund t’i taksojmë fitimet e një grushti miliarderësh që I kanë shtuar gjatë pandemisë për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien e dhjetëra miliona amerikanëve.

Ka ardhur koha që Kongresi të veprojë në emër të klasës punëtore, të cilët po lëndohen si kurrë më parë.

“Bërja e miliarderëve të paguajnë” për të zgjeruar Medicare te të gjithë gjatë një emergjence shëndetësore publike është një vend i mirë për të filluar./Burimi: The Guardian/


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë