Jete & Stil

Një aplikacion i ri që deshifron të qarat e foshnjave

 Përveç emocionit të madh që kanë prindërit kur marrin fëmijën e tyre për herë të parë në krahë, ata i shqetësojnë edhe disa probleme të reja që lidhjen me eksperiencen e tyre të parë si prindër. Megjithatë në kohën e sotme kur teknologjia ka lulëzuar në çdo fushë,  gjërat janë më të lehta.

Foshnja juaj qanë pa pushim , dhe ju nuk e kuptoni çfarë shqetësimi ka,  tashmë edhe ky problem do të ketë një zgjidhje.

Një aplikacion novator“iCry2Talk”   i zhvilluar në Universitetin Aristotel të Selanikut, i cili “dekodon” qarjen e foshnjave për të ndihmuar prindërit e papërvojë.

Studentët Anastasia Draha, Andreas Loutzidis dhe Iasonas Hatzikostas shpërndanë të ashtuquajturit algoritme të “mësuarit të thellë” për të analizuar sinjalet audio të emetuara nga foshnjat e qara në kohë reale.

Thirrja regjistrohet për shtatë sekonda dhe shkaku i mundshëm i saj shfaqet në formën e një imazhi, audio dhe teksti në ekranin e një tableti apo telefoni celular.

Sipas Draha, aplikacioni dekodon një seri ndjenjash, duke përfshirë dhembjen dhe uri, dhe gjithashtu njofton prindin nëse foshnja duhet të gromësijë ose të ndryshojë pelenë e saj.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë