Jete & Stil

Nisma e fundit kundër obezitetit, a e zgjidh fenomenin vendosja e kalorive në menu?

Nga Clare Finney* - Ishte një kohë kur numërimi i kalorive të marra ishte po aq i lehtë sa frymëmarrja.

Munda të shtoja shpejt kaloritë që i kisha rezistuar, por iu nënshtrova dhe djegies së tyre brenda një dite.

Nëse restorantet dhe kafenetë do të kishin zbuluar kaloritë në pjatat e tyre, do të kishte luajtur një rol të drejtpërdrejt në vendosmërinë time 16-vjeçare për të ruajtur trupin tim tashmë të ngjashëm me një kamxhik.

Për 1.25 milionë burra dhe gra me çrregullime në ngrënie në Mbretërinë e Bashkuar, të ngrënit jashtë do të bëhet edhe më stresues se sa është tashmë.

Nga sot, kafenetë, restorantet dhe ushqimet në Angli me më shumë se 250 punonjës do të duhet të japin informacionin e kalorive të të gjitha ushqimeve dhe pijeve që përgatitin për klientët.

Kjo është pjesë e strategjisë më të gjerë të qeverisë për të ndihmuar njerëzit që janë mbipeshë ose obezë, një kategori që përfshin pothuajse dy të tretat e të rriturve në Angli dhe një në tre fëmijë që mbarojnë  shkollën fillore. Teorikisht, kjo tingëllon si një zgjidhje e thjeshtë.

Por në praktikë, si shumica e zgjidhjeve të thjeshta, etiketimi i kalorive nuk funksionon vërtet.

Si dëshmi e kësaj, na duhet vetëm të shikojmë SHBA-në, ku etiketat e kalorive janë të detyruara të vendosen në menytë e zinxhirëve të mëdhenj që nga viti 2018. Pavarësisht kësaj, amerikanët ende po shëndoshen.

Në rastin më të mirë, studimet sugjerojnë që njerëzit shpejt ndaluan së vëni re numrin e vogël dhe të gëzuar të kalorive pranë porosisë së tyre të preferuar.

Në rastin më të keq - siç ndodhi në qytetin e Nju Jorkut, ku etiketa të tilla kanë qenë të vendosura që nga viti 2008 - duket se po duken keq kur paraqiten me numërimin e kalorive, duke zgjedhur pjata me më shumë kalori, jo më pak.

Dështimi i politikave të tilla mund të shkaktohet në shumë mënyra, nga roli që luan gjenetika e një personi në shtimin e peshës tek cilësia e varur e ushqimeve me kalori të lartë dhe faktorët ekonomikë dhe socialë që e bëjnë obezitetin një problem sistemik dhe jo individual.

Siç tha Stuart Flint, profesor i asociuar i psikologjisë së obezitetit në Universitetin e Leeds dhe drejtor i Obesity UK, së fundmi për Observer: “Obeziteti është shumë kompleks. Nëse do të ishte aq e thjeshtë sa të hahet më pak ose më shumë, njerëzit nuk do të shtonin peshë në masën që kemi për momentin dhe njerëzit do të ishin në gjendje të humbnin peshë më lehtë”

Megjithatë, në vend që të trajtohet obeziteti, efekti kryesor i etiketimit të kalorive mund të jetë thjesht nxitja e ankthit dhe stresit tek njerëzit tashmë të cenueshëm.

Kanë kaluar vite që kur kam luftuar me çrregullimet e të ngrënit, por vetëm sepse, si çdo i varur që shërohet, jam e përpiktë në vendosjen e masave parandaluese. Unë kam një terapist. Unë jam e hapur për përvojat e mia. Unë kam miq dhe familje që mund t'i shikoj nëse jam duke luftuar. Unë kurrë nuk e peshoj veten, ose nuk bëj matje të belit - dhe kurrë, kurrë nuk numëroj kalori, duke u fokusuar tek shija dhe ushqimi.

Dhe unë po shërohem - e rikuperuar, edhe pse kërcënimi i regresionit vazhdon të më shqetësojë, ashtu si të gjithë ish-vuajtësit. Mund ta imagjinoj shumë lehtë se si mund të ndihen ata që përballen me anoreksinë, buliminën ose të ngrënit e tepërt kur përballen me një etiketë të kalorive në një restorant me familjen ose miqtë.

Kur nuk isha mirë, restorantet ishin një strehë e rrallë dhe e veçantë; një vend ku, për shkak se nuk mund t'i numëroja lehtë, kaloritë ishin jashtë tryezës. Keqardhja do të vinte menjëherë më pas, por për ato pak orë të çmuara në Pizza Express Pinner ose ASK Northwood, shqetësimet e mia për peshën u tejkaluan nga shoqëria, atmosfera dhe ndjenja e rastit.

Me dhemb  të mendoj se ky lehtësim i shkurtër e i lehtë do t'u hiqet njerëzve si unë. Numri i njerëzve me çrregullime të të ngrënit në MB po rritet ndjeshëm si rezultat i izolimit dhe ankthit të shkaktuar nga Covid-19.

Gjatë izolimeve të gjata, shumë ish-vuajtës panë se sëmundja që ata mendonin se kishin hedhur tutje  u kthye. Sëmundjet mendore mund të shkaktohen lehtësisht nga ndryshimet në mjedisin tuaj: ndryshime të mëdha, si një pandemi globale, dhe në dukje të vogla, si etiketat e kalorive në meny. Ndërsa rregulloret e reja i lejojnë restorantet të ofrojnë meny pa kalori "aty ku konsumatori e kërkon shprehimisht", supozimet pas këtij koncesioni janë thellësisht të gabuara.

Ai supozon se bizneset do të kenë një meny të tillë; që stafi do të dijë ta ofrojë atë; që një klient do të dijë ta kërkojë atë; dhe se një numërues kalorish patologjikisht kompulsiv do të kërkojë këtë meny të veçantë, përpara familjes, kolegëve apo miqve të tyre. Është një ironi mizore që ata që në mënyrë ideale do të kishin parasysh etiketat e kalorive, përfundimisht do t'i injorojnë ato, ndërsa ata që duhet t'i injorojnë ato do të duhet të luftojnë çdo instinkt për ta bërë këtë. Me këtë politikë të re, ata prej nesh që rrezikohen të preken nga etiketimi i kalorive në meny, do të humbasin shumë më tepër sesa thjesht peshën.

*Clare Finney blogere ushqimi/ Marrë nga “The Guardian”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë