Politike

Meta: Të shfrytëzohet urgjent gatishmëria e OSBE për zgjidhjen e krizës

Presidenti Ilir Meta edhe një herë tjetër ka përsëritur apelin e tij për krizën politike. Përmes një mesazhi të shpërndarë në mediet sociale, Meta shkruan për dy tentativat e tij për t’i dhënë një zgjidhje krizës. Kreu i shtetit kujton se nga apeli i tij i parë për gjetjen e urave të komunikimit mes Opozitës dhe Mazhorancës gjendja, jo vetëm që nuk është përmirësuar, por është bërë edhe më konfliktuale.

“Të dashur miq!  Po ju rikujtoj qëndrimin tim publik në 27 qershor 2018, një ditë pasi ishin bërë të njohura konkluzionet e Këshillit për Çështjet e Përgjithshme mbi negociatat e anëtarësimit të Shqipërisë me Bashkimin Europian!

Jo vetëm që u shpërdorua një vit pa bashkëpunim, përqendrim e përgjegjësi, por gjithçka u përkeqësua vetëm në interes të luftës për pushtet. Ndërkohë kanë kaluar më shumë se dy muaj nga dita kur u dhashë mundësi të dy palëve për të realizuar zgjedhje vendore gjithëpërfshirëse.”

Por edhe pse shumë mundësi janë shpërdoruar sipas Metës, sërish ka vend për gjetjen e një rrugë zgjidhje. Sipas presidentit asnjë palë nuk duhet të gjejë justifikime, por të shfrytëzohet gatishmëria e OSBE për të ndihmuar në tejkalimin e krizës.

Sipas presidentit Meta, kjo është e vetmja rrugë që Shqipëria të mund të mbajë shpresë se në 18 tetor do të çelen negociatat për në Bashkimin Europian.

“Ende kemi mundësi t'i shfrytëzojmë këto ditë, për të realizuar zgjedhje në 13 tetor 2019, si një detyrim, jo vetëm ligjor, por edhe si domosdoshmëri për të mos i mbajtur zero shanset që Shqipëria t'i çelë negociatat për anëtarësim me BE në 18 tetor 2019. Askush të mos lodhet të gjejë justifikime dhe alibi nëse nuk reflekton. Çdo gjë mund të lobohet në BE, por jo injorimi i kritereve të Kopenhagenit. Zgjedhjet e lira e të ndershme janë pjesë e tyre dhe të paevitueshme.

Ndaj duhet shfrytëzuar urgjent gatishmëria e drejtuesve të OSBE-së për të ndihmuar në tejkalimin e kësaj krize duke e pranuar këtë gatishmëri tani, me qëllim që jo vetëm të realizohen zgjedhjet vendore në 13 tetor 2019, por edhe të arrihet marrëveshja për reformën zgjedhore sa më parë, në mënyrë që vendi ynë të ketë mundësi të çelë negociatat në 18 tetor 2019”- shkruan Meta.

“- 27 qershor 2018 - Ashtu siç kaloi një ditë, do kalojë dhe një vit. Konkluzionet e djeshme të Këshillit për Çështjet e Përgjithshme mbi negociatat e anëtarësimit të Shqipërisë me Bashkimin Evropian duhen mirëpritur me realizëm dhe përgjegjshmëri.

Ne të gjithë duhet ta vlerësojmë dhe çmojmë vullnetin pozitiv me të cilin si Komisioni Evropian ashtu edhe të gjitha vendet anëtare, e mirëpresin procesin e integrimit të Shqipërisë dhe gjithë rajonit në BE. Kjo qasje duhet të na nxisë për një lexim të drejtë dhe realist të sfidave serioze që kemi përpara, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit.

Një vit kalon shpejt, ashtu si nga dje kaloi një ditë. Provimi ynë i qershorit të ardhshëm do të jetë shumë i vështirë e kërkues pasi edhe vetë Bashkimi Europian do të ketë provimin e tij zgjedhor në të njëjtën kohë. Ndaj, i ftoj të gjithë për përqendrim, përgjegjësi dhe bashkëpunim.”- ka rikujtuar Meta postimin e tij të para një viti.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë