Politike

Meta e shpalli “non grata”, Basha e Kryemadhi e pritën Borchardt. OSBE: Po njihemi me notën


Shpallja si "non grata" të ambasadorit Bernd Borchardt të shefit të Prezencës nga ana e presidentit Ilir Meta në ditën kur do të takohej me Presidenti i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së, George Tsereteli dhe Sekretari i Përgjithshëm Roberto Montella në Tiranë shkatoi përplasje të mëdha politike. Kreu i shtetit i dërgoi një letër Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe Zyrës Protokollit për vendimin e marrë, duke e lidhur këtë me qëndrimet e mbajtura nga ana e Borchardt me për dekretin e zgjedhjeve lokale, si dhe për ofendimin që i bëri protestuesve të Astirit.
Në lidhje me këtë vendim ka pasur edhe një reagim në mediat vizive, zyra e OSBE-së në Vjenë reagoi ndaj vendimit të presidentit Meta, duke theksuar se OSBE thotë se "po i kushtojmë vëmendje notës verbale nga presidenti". "Si një partner i Shqipërisë, inkurajojmë dialog. Inkurajojmë bashkëpunim mes te gjitha institucioneve”, thuhet ndër të tjera në përgjigjen e OSBE dhënë për News24.

Presidenti Meta në takim me presidentin e Asamblesë Parlamentare të OSBE-së, Tsereteli. Në takim mungon ambasadori Borchardt. Gazeta Si 19 nëntor 2019

Në takimet e që presidenti Asamblesë Parlamentare zhvilloi me liderët politikë, por edhe me kryeparlamentarin Gramoz Ruçi dhe kryeministrin Edi Rama, ambasadori Borchardt ka qenë i pranishëm. Madje edhe pse opozita ishte kundër Borchardt, e ka pranuar në tryezë ambasadorin e OSBE-së. Madje në takimin e zhvilluar me opozitën, e pranishme ka qenë edhe vetë kryetarja e LSI-së, Monika Kryemadhi, që një ditë më parë u shpreh kundër Borchardt. Fotoja e këtij takimi është bërë publike nga vetë Asambleja Parlamentare e OSBE-së me anë të njoftimi zyrtar.

Borchardt ne takimin e zhvilluar me drejtuesit e opozites. Gazeta Si, 19 nentor 2019

Qendrimi i Tseretelit ne takimet
Diskutimet u përqëndruan në përparësitë e kryesisë shqiptare, si dhe përparësitë dhe çështjet e politikës së jashtme të Shqipërisë në axhendën e saj të brendshme. Në këtë drejtim, Presidenti Tsereteli dhe Sekretarit, Montella përsëritën mbështetjen e plotë të Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe mirëpritën angazhimin e qeverisë për të ushqyer OSBE-në në një frymë të përgjegjësisë kolektive. Presidenti Tsereteli gjithashtu inkurajoi të gjitha forcat politike të bashkojnë përpjekjet për të kontribuar në angazhimin e vendit për të udhëhequr OSBE vitin e ardhshëm.

Borchardt ne takim me delegacionin e PA-se te OSBE. Gazeta Si 19 nentor 2019


Delegacioni i PA-së së OSBE-së, sipas njoftimit zyrtar, gjithashtu diskutoi me homologët shqiptarë sfidat e brendshme. Në veçanti, palët diskutuan gjendjen e reformave gjyqësore dhe zgjedhore dhe nevojën për të adresuar rekomandimet e OSBE / ODIHR përmes një procesi gjithëpërfshirës. “Unë mund të konfirmoj që PA është e përkushtuar të mbështesë Shqipërinë për të lëshuar potencialin e saj të plotë gjatë kryesisë së saj në OSBE,” tha Presidenti Tsereteli. “Unë inkurajoj të adresoj boshllëkun në procesin e reformës sa më shpejt të jetë e mundur, veçanërisht në fushën gjyqësore dhe zgjedhore. Unë shoh një nevojë urgjente për të rritur besimin e publikut në institucione ”, thuhet në këtë njoftim.

Vendimi i Bashkimit Evropian për të shtyrë një vendim mbi negociatat e pranimit u adresua gjithashtu në kontekstin e reformave të vazhdueshme dhe të pazgjidhura. Delegacioni i OSBE gjithashtu u takua me përfaqësues të grupeve parlamentare të opozitës, përfshirë Rudina Hajdari, Nimet Musaj dhe Adriatik Alimadhi, si dhe me përfaqësues të opozitës jashtë parlamentare, përfshirë kryetarin e Partisë Demokratike, Lulzim Basha, Kryetarin e Partisë Republikane, Fatmir Mediu dhe drejtuesja e Partisë Lëvizja Socialiste për Integrim Monika Kryemadhi.
Sekretari i Përgjithshëm Montella vuri në dukje kritikat e opozitës ndaj qeverisë dhe disa organizatave ndërkombëtare aktive në vend, Ai inkurajoi, megjithatë, opozitën për të dhënë një kontribut konstruktiv për të siguruar që Kryesia shqiptare e OSBE-së e vitit 2020 të kryhet në një frymë të uniteti kombëtar dhe udhëheqja e përgjegjshme e organizatës për të adresuar në mënyrë efektive nevojat e qytetarëve që i shërben OSBE-së. “Unë u bëj thirrje të gjithë aktorëve institucionalë, politikë dhe kombëtarë që t’i japin përparësi nocionit të përgjegjësisë strategjike dhe kolektive,” tha Montella. “Jam i bindur që ky është investimi më i mirë për Shqipërinë.”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë