Histori

Mashtruesi që shpiku një shtet

Gregor MacGregor, i lindur në Skoci në 1786 dhe që vdiq në Venezuelë në 1845, ishte një ushtar aventurier dhe një mashtrues i madh. Kur shpiku Poyais, një vend i Amerikës Qendrore që nuk ekzistonte, e shpalli veten sundimtar të tij (për të qenë të saktë) dhe shiti obligacionet e tij, duke u pasuruar shumë. Dhe se në 1822, nga Londra, ai madje bindi disa qindra njerëz të kalonin oqeanin për të shkuar në Poyais, duke shkaktuar në fakt vdekjen e shumicës së tyre. Edhe sot Gregor MacGregor konsiderohet, siç shkruante “Economist” disa vite më parë në artikullin “Mbreti i Mashtruesve”, autori i “mashtrimit më të madh ndonjëherë”.

Dëshironi të VAZHDONI Së lexUARi artikullin?

Më Shumë