Ne rrjet

Mashtrimet online/ Një sondazh fals për vaksinat Pfizer vjedh paratë e përdoruesve

Një sondazh i rremë mbi vaksinën Pfizer, e administruar tashmë gjerësisht në botë, mund të çojë në vjedhjen e parave dhe të dhënave personale nga mashtruesit në internet.

Ky është një tjetër mashtrim kompjuterik me temën Covid-19 dhe ditët e fundit, studiuesit e “Bitdefender Antispam Lab” paralajmëruan uebin, i cili zbuloi se mashtrimi tashmë ka arritur mbi 200 mijë njerëz në botë përmes postës elektronike në vetëm një muaj e gjysmë.

Në radhë të parë, preken përdoruesit e rrjetit në SHBA,  marrës të 69.98% të mesazheve me qëllim të keq, por zonat më të prekura përfshijnë gjithashtu vendet evropiane si Irlanda (12.39%), Suedia (3.40%), Danimarka (3.23%), Mbretëria e Bashkuar (1.28%) dhe Gjermania (1.15%).

Sa i përket origjinës së sulmeve, 49.75% duket se vijnë nga Holanda, 25.08% nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe 23.36% nga Gjermania.

Megjithatë, nuk është ende e qartë se cili grup hakerësh fshihet pas kësaj praktike mashtruese.

Mekanizmi i mashtrimit

Është specifikuar se asnjë pyetësor në internet nuk do të dorëzohet kurrë nga Pfizer "i vërtetë" (i cili për më tepër nuk ka adresat e postës elektronike të përdoruesve, me të cilët nuk ka ardhur kurrë në kontakt), që për të tërhequr marrësit për të marrë pjesë në sondazh, është perspektivë e fitimit të një karte dhuratë të pakapshme të kompanisë farmaceutike me vlerë 50 dollarë.

Përveç kësaj, siç raportojnë studiuesit, propozohet  mundësia, "me pak fat", për të marrë "një shpërblim deri në 100 dollarë".

Kushdo që bie në grackë dhe klikon në butonin “Start survey now” (Fillo sondazhin tani), ridrejtohet në një URL të dyshimtë që përmban një provë të thyer kapjeje.

Edhe nëse përfundohet me sukses apo jo, në fakt, gjithnjë përfundon në arritjen e studimit aktual. E cila, megjithatë, sipas asaj që mësohet "nuk ka të bëjë me vaksinën kundër Covid-19".

Në fund, nis prova për të vjedhur para: "Në këmbim të përfundimit të sondazhit fals, - lexon raporti, - viktimave u ofrohet një shpërblim falas, por u kërkohet të paguajnë një tarifë nominale për të mbuluar dërgesën".

Prandaj, nuk duhet të fusni detajet e kartës suaj të kreditit dhe të paguani shumën e treguar.

Si të mbroni veten

Siç duket, megjithëse logoja e vërtetë e Pfizer-it nuk është e pranishme në postën elektronike dhe në faqen e sondazhit, si rastet më klasike të mashtrimit, rreziku që përdoruesi beson se mesazhi me të vërtetë vjen nga mashtrimi, është veçanërisht tinëzar.

Si të mbroni veten, atëherë? Këshilla është e njëjtë si gjithmonë: mos e hapni link-un dhe mos futni kurrë të dhënat personale të kërkuara, njihni komunikimet false (të cilat shpesh i referohen fitimit të disa çmimeve) dhe mos shkarkoni skedarë të bashkangjitur ose kërkoni anulim nga lista e marrësve.

Nëse do të ballafaqoheni me pyetësorë të tjerë fals, “Bitdefender”, ju fton t'i kushtoni vëmendje dy aspekteve specifike.

"Shumë prej tyre, - thonë ekspertët, - ofrojnë një shpërblim dhe sigurojnë një dritare me kohë të kufizuar për të mbushur studimin dhe për të kërkuar një çmim. Si parazgjedhje, një sondazh i ligjshëm nuk do të ketë një afat të caktuar kohor dhe nuk do të kërkojë numrin e kartës suaj të kreditit ose llogarisë bankare për të marrë ndonjë shpërblim".

Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë