Njerez

La gjithçka për të shpëtuar kafshët e egra në Afrikën e Jugut

Statistikat thonë se kemi humbur 43% të luanëve në Afrikë dhe jemi në rrugën e duhur për të humbur të gjithë elefantët për shkak të gjuetisë dhe humbjes së habitatit. Për fat të mirë, ka njerëz që i duan kaq shumë kafshë, saqë thjesht nuk mund të qëndrojnë indiferentë ndaj krizës së gjuetisë. Në vitin 2017 Dean Schneider, një i ri i suksesshëm nga Zvicra, e la punën e tij, shiti gjithçka që kishte dhe u zhvendos në Afrikë me një mision për të ndihmuar kafshët në nevojë.

Ai hoqi dorë nga një karrierë premtuese dhe shiti gjithçka që kishte për të ndihmuar kafshët në Afrikë. Schneider u dashurua me kafshët në një moshë shumë të re. Pas pasionit të tij për kafshët e egra, ai vendosi të heqë dorë nga karriera e tij si një planifikues financiar dhe shiti të gjitha sendet e tij për të filluar projektin e tij në Afrikën e Jugut.

I riu thotë se familja dhe miqtë e tij nuk e mbështetën në fillim, por sapo e kuptuan se sa të rëndësishme ishin kafshët për të dhe sa serioz ishte në lidhje me misionin e tij, më në fund e pranuan mënyrën e re të jetës.

Në Afrikën e Jugut, Dean filloi një projekt të quajtur Hakuna Mipaka, që nënkupton “pa kufizime”. Hakuna Mipaka është një vend i shenjtë i madh që është bërë shtëpia e shumë kafshëve të abuzuara. Njerëzit shpesh pyesin Deanin se pse ai nuk i kthen disa prej këtyre kafshëve të egra dhe shpjegimi i tij është i thjeshtë: kafshët e edukuara në robëri nuk mund të mbijetojnë pa ndihmën e njeriut.

Gjuetarët kanë vënë të gjitha llojet e kafshëve afrikane në rrezik. Ka njerëz në Afrikë që ushqejnë kafshë në robëri, shpesh vetëm duke i përdorur ato për përfitime, duke i mbajtur ato në kushte të tmerrshme dhe duke mos u kujdesur për to dhe për fat të keq nuk është i vetmi rrezik me të cilin kafshët afrikane përballen sot. Për shkak të gjuetarëve ne kemi humbur tashmë mijëra kafshë, disa prej të cilave janë në prag të zhdukjes.


“Gjuetarët i shesin kthetrat dhe dhëmbët e kafshëve në tregun e zi, për arsye që shkojnë nga supersticioni deri te përdorimi në mjekësinë tradicionale. Dhe këto janë shitur në tregun lokal dhe në Azi”, thotë Dean.


Deri më tani Dean ka shpëtuar dhjetëra kafshë dhe ka bërë shumë për të edukuar njerëzit dhe për të rritur vetëdijen e tyre.

Kafshët që Dean dhe ekipi i tij kanë shpëtuar deri më tani përfshirë edhe një luan të quajtur Dexter, i cili u mor nga kushtet e tmerrshme të një mbarështuesi luani dhe u bë macja më e bukur dhe një hienë e quajtur Chuckie, e cila është jashtëzakonisht miqësore pavarësisht nga reputacioni i frikshëm e hyenas.

Përveç ruajtjes së kafshëve dhe kujdesit ndaj tyre, Dean është në një mision për të edukuar njerëzit dhe për t’i bërë ata të vetëdijshëm për rreziqet që këto krijesa të bukura përballen për shkak të njerëzve. Ai publikon video edukative për kafshë të egra në mënyrë të rregullt në mënyrë që njerëzit ta kuptojnë se kafshët nuk janë ashtu siç ata i shohin.
“Misioni im është që të edukoj sa më shumë njerëz që të jetë e mundur rreth kafshëve të egra. Unë besoj në fuqinë e dijes, pasionit dhe tregimeve vizuale në mënyrë që të ndryshoj perceptimet e njerëzve dhe të shpëtoj kafshë të egra “, thotë Dean.

 

Më Shumë