Financa Personale

Kurthi që bie kur blen një orë

Businessinsider- Të blesh një orë, nuk është kaq e thjeshtë sa mund të ngjajë. Hamilton Powell, Drejtor i Përgjithshëm i tregut on line të orëve luksoze, Crown & Caliber, është shprehur në lidhje me kurthet e shumta ku njerëzit bien kur blejnë një orë. Ndër këshillat e tij, Powell tregon se nuk duhet të blini një orë të re si një investim, pasi shumica dërmuese do të zhvlerësohen me klaimin e kohës.Ora duhet të përputhet me mënyrën e jetesës, jo e kundërta. Powell këshillon se të blesh një orë që ka një histori – si një orë piloti psh.- kjo mund të kthehet  një pikë diskutimi më vete.

Blerja e një ore mund të jetë tërësisht një fushë e minuar

Ka kombinime të pafundme të rripave, materialeve, lëvizjeve, frekuencave, indekseve dhe – çfarëdo tjetër që ka të bëjë me orët.

Si rezultat, shumë njerëz largohen nga dyqani me një orë që nuk janë me të vërtetë të kënaqur – por nuk duhet të ndodhë, thotë Hamilton Powell, CEO i Crown & Caliber. 

Powell flet për gabimet më të mëdha që bëjnë njerëzit kur blejnë një orë, dhe atë që duhet të bëjnë.

Të blesh një orë të re si investim

Një anëtar i stafit në ankandin me një orë  Omega Seamaster e vendosur nga Daniel Craig në filmin ‘Specter’.

Kur lexoni titujt e shitjeve të shfrenuara të Rolex-it në miliona dollarë në Christie’s, mund të tingëllojë joshëse blerja e një ore si investim për veten tuaj – vetëm duhet të siguroheni që ajo nuk është e re.

“95% e orëve moderne që ju blini në këto kohë nuk do hyjnë tek investimet,” thotë Powell. “Në qoftë se do të ishin, markat nuk duhet t’i shisnin ato menjëherë, përkundrazi duhet ti ruajnë gjatë”.

Powell e krahason tregun e orëve me tregun e makinave: “Në momentin që e posedon, humb vlerën” 

Duke blerë një orë të përdorur, po e kapërcen zhvlerësimin fillestar që goditi pronarin e parë.

 Të blesh një orë që e pëlqejnë miqtë

Ora jote duhet të jetë një refleksion i shijeve të tua, jo i shijeve të miqve të tu ose të blogerëve të tu të preferuar.

Powell thotë: “Bli një orë që tek e sheh çdo ditë, mendon se është e këndshme”. “Ke për tu gdhirë çdo ditë me të (dhe do ta shohësh) nëse nuk të pëlqen pamja e saj atëherë do ta heqësh qafe shumë shpejt.”

Të mos e përshtasësh orën me stilin e jetës

Rafael Nadal mban një orë super të shtrenjtë Richard Mille kur ai luan tenis

Nuk është e nevojshme të kesh një orë delikate, të stilit vintage, nëse je një zdrukthar. “Disa orë  janë bërë me të vërtetë për t’u kujdesur për to,” thotë Powell, dhe nëse bëni një lloj jete të shkujdesur,është më mirë ti shmangni disa lloj orësh.

Për shembull, ai thotë: “Nëse ju pëlqen të jeni jashtë dhe ju jeni paksa të përafërt në një orë, nuk mund të mbani një përsëritës minutash”, që është një veçori mekanike që, sipas fjalëve të Mark Bernardo (redaktor i mediave digjitale të revistës WatchTime), “kthen orën nga një pajisje e thjeshtë në kutinë e muzikës në miniaturë”, duke shënuar kohën deri në minutën e fundit.

Përgatitja dhe shqyrtimi për blerjen e një ore janë të rëndësishme, thotë Powell. “Unë kam shumë orë të cilësisë së mirë, por para se ti vendos ato, unë duhet të sigurohem që jam i kujdesshëm sepse një përplasje në mur ose në derë dhe humb gjithçka që ke investuar”.

Për të bërë një përmbledhje, përputhni orën tuaj me stilin e jetesës, jo të kundërtën.

Bli një orë me “shpirt”

Zenith Pilot Tipi 20

Orët janë në fund të fundit një çështje e mirë diskutimi, kështu Powell rekomandon zgjedhjen e një ore që ka një histori, e tillë si një orë piloti.

Orët e pilotëve kanë një fushë të madhe dhe një të dytë në anë, që me sa duket është e padobishme, por sipas Powell, pilotët kishin nevojë për një fushë tjetër, sepse ata mbanin doreza në vitet ’40 dhe kur mbath doreza ju duhet të keni një fushë të dytë për të identifikuar orën “.

“Kjo është diçka interesante që në vitin 2018 mund të thuash” mirë, kjo është arsyeja pse ora ime ka një fushë më të madhe dhe një të dytë anash, sepse fillimisht ishte për pilotët që kishin nevojë për të “dhe kthehet në një stërvitje argëtuese për rrëfim”, thotë Powell.

Ai shtoi: “Bli një orë që ka disa lloje shpirtrash në të, një lloj historie që ju lejon të tregoni një të tillë përmes orës tuaj”.

Shkathtësia është mbreti

“Nëse është e mundur, blini një orë pa rrip”, thotë Powell.

Nëse ju mund të merrni një orë që duket po aq e bukur dhe cilësore me rrip çeliku, siç duket me rrip lëkure, atëherë ia kanë vlejtur paratë.*S. Veizaj

Më Shumë