Gazeta Si – Nëse historia e mini-barit të supozuar të zbrazur nga një kardinal i huaj është vetëm një anekdotë, lidhja midis ritit shekullor të Konklavës dhe botës së kuzhinës është e thellë, që daton që në fillim.
Kuzhinierë të gatshëm të betohen për Ungjillin, dietën mesdhetare, por edhe ndalimet dhe ushqimet me racion: nga menutë e reduktuara me rastin e zgjedhjes së Papa Gregori X – jemi në vitin 1271 – deri te sekretet e “dietës së matur”, ja menyja që do t’u shërbehet 133 kardinalëve të mërkurën në 7 maj, sot, ku do të vendosin në Kapelën Sistine zgjedhjen e Papës së 267-të në histori.
Një gjë është e sigurt, siç shpjegon Mila Fumini, një historiane nga Rimini, e specializuar në kërkimin dhe arkivimin e librave të kuzhinës për gratë dhe themeluesja e RAGÙ – Reti e Archivi del GUsto: “Gjatë Konklavës, çdo gjë ka një qëllim të saktë, madje edhe ushqimi: të zgjidhet Papa e ri në kohën më të shkurtër të mundshme”.
Papa Gregori X dhe “dieta e reduktuar”
Po, Konklava është gjithashtu një histori gatimi. Rregullat dietetike, por edhe receta – të rekomanduara apo të ndaluara – që për më shumë se shtatë shekuj kanë gjetur hapësirë mes shumë sekreteve që rrethojnë kolegjin e kardinalëve.
Origjina e diktateve dietike, disa ende në fuqi sot, daton në shekullin e 13-të, pas një konklave që zgjati 1006 ditë.
Pothuajse tre vjet, më e gjata në histori. Një zgjedhje e ndërlikuar dhe rraskapitëse papale, e mbajtur në Pallatin Papnor në Viterbo në vitin 1268, ku përfshiheshin 19 kardinalë në mosmarrëveshje të forta për emrin e pasuesit të Papa Klementit IV.
Mes acarimit dhe protestave nga populli, Papa Gregori X u zgjodh më 1 shtator 1.271. Për të vendosur afate të ngushta për zgjedhjet e ardhshme, ai vendosi rregullat e ngurta të Konklavës – nga latinishtja “clausi cum clave”, që do të thotë i mbyllur – gjithashtu duke goditur dietën e kardinalëve.
Siç parashikohej nga Ubi Periculum, kushtetuta apostolike e vitit 1274, ushqimi do të përdorej gjithashtu si një mjet për të përshpejtuar procesin.
Pas tre ditësh shqyrtimi pa u zgjedhur një papë, kardinalëve do t’u shërbehej vetëm një vakt në ditë. Pas pesë ditësh shqyrtimi të pasuksesshëm, atyre do t’u shërbeshin vetëm bukë, ujë dhe verë.
I uritur dhe pa forcë, asnjë kardinal nuk do të kishte përfituar nga shtyrja e zgjedhjeve. “Kjo gjithashtu mendohej se stimulonte zbritjen e Pëllumbit të Shpirtit të Shenjtë, – shpjegon Fumini. – Sot kardinalët trajtohen me maturi, por me një dietë më pak rigoroze edhe për shkak të moshës së konsiderueshme të disa prej tyre”.
Fshehtësi absolute, edhe në kuzhinë
Nëse në mesjetë uria ishte një armë presioni, sot rregullat në lidhje me ushqimin janë më pak të ngurta, por jo më pak të rëndësishme apo dytësore.
Si atëherë, në fakt, hyrja është e ndaluar për ushqimet e përgatitura jashtë kuzhinave të Vatikanit. Një rregull që u shtrëngua më tej nga Benedikti XVI, i cili, për të mbrojtur fshehtësinë e ritit, vendosi një betim, me dorë mbi Ungjill, për të gjithë punëtorët e Vatikanit.
“Të gjithë shërbëtorët e Casa di Santa Marta – ku qëndrojnë kardinalët – përfshirë kuzhinierin përgjegjës për ushqimin, janë subjekt i kufizimeve të fshehtësisë absolute”.
Dhe kjo është edhe arsyeja pse nuk mund të dihet saktësisht menuja e rezervuar për kardinalët gjatë Konklavës, por është e sigurt që nuk do të shërbehet karbonara apo ushqime të skuqura.
“Dieta esëll” dhe “Makarona Conclave”
“Gjatë Konklavës, dieta do të bazohet në një mëngjes të thjeshtë, i ndjekur nga një drekë po aq e lehtë me bazë mishi të bardhë ose peshk me shtimin e perimeve që vijnë nga kopshtet e Vatikanit”.
Për sa i përket darkës, e cila është më e kursyer, do të ketë vend për drithëra, perime dhe fruta të stinës dhe peshk të pjekur ose në avull: “Do të preferojnë gatime të lehta. Kardinalët kanë nevojë për një mendje të pastër dhe një trup jo shumë të lodhur nga tretja, – shton Fumini. – Nuk lejohen as ëmbëlsirat, përveç atyre më të thjeshtave, si biskotat e thata ose tortat dhe vera me masë”.
Një kuzhinë e thjeshtë dhe ushqyese, me receta të frymëzuara nga tradita gastronomike italiane, në përputhje me preferencat e Papa Françeskut.
Në këtë drejtim, nuk do të mungojë e fmshmja “makarona del Conclave” (makaronat e Konklavës) dhe, çuditërisht, asparagu është i ndaluar.
Përjashtimi i perimeve nuk është sqaruar kurrë, por besohet se mund të lidhet me praninë e përbërjeve të squfurit që nuk janë të përshtatshme për bashkëjetesë në mjedise të mbyllura.
Duke pasur parasysh ditët e izolimit dhe dietën spartane të Konklavës, nuk është për t’u habitur që disa kardinalë janë kënaqur me një kënaqësi të fundit kulinare në baret dhe restorantet përreth Vatikanit.
Përshtati: Gazeta “Si”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.