Ekspozite

Kur kaloni pranë tyre ata plaken, efekti i jashtëzakonshëm i këtyre pikturave transformuese

Pikturat e këtij artisti kanë marrë jetë dhe arrijnë të plaken kur kalon pranë tyre: e pabesueshme, duket si magji.

Një histori që duket e pabesueshme, por është e vërtetë. Tashmë, të gjithë e dimë për të famshmen Mona Lisa të Leonardo da Vinçit, se nga çdo kënd që e vëzhgoni, ajo shikon prapa. Megjithatë, ka edhe piktura të tjera, as të Leonardo Da Vinçit, as të artistëve të tjerë të shekujve të tjerë, por bashkëkohore, që arrijnë të gjallërohen. Duket pothuajse si magji, por është realitet dhe është e mundur.

Arti bashkëkohor shpesh lidhet me abstrakten, megjithatë ka shumë autorë të tjerë që krijojnë vepra arti realiste, të cilat gjithashtu duken shumë të vërteta. Janë piktura që kanë bërë xhiron e internetit. U bënë virale falë aftësisë së tyre për t’u plakur. Një portret i një vajze të vogël mund të shndërrohet në një grua të moshuar, vetëm duke kaluar para tij. Artisti quhet Sergi Cadenas dhe veprat e tij janë madhështore dhe plot jetë.

Sergi Cadenas: vepra që marrin jetë

Sergi Cadenas është autor i disa veprave që duket se janë nën efektin e një magjie, ato janë vërtet magjike. Koha është relative dhe këtë e tregojnë pikturat e Sergi-t, të cilat arrijnë të transformohen dhe plaken në një kohë shumë të shkurtër dhe bazuar në këndvështrimin nga i cili i shikon. Por kush është Sergi Cadenas.

Sergi Cadenas, një artist spanjoll, qëndron mes artit kinetik dhe atij figurativ autodidakt. Me veprat e tij ai arrin të arrijë figura tredimensionale, duke admiruar momente të ndryshme të përjetuara nga protagonisti, bazuar në vendin ku ndodhesh. Megjithatë, veprat e tij nuk janë krijuar vetëm për të dhënë efektin e fantastikes, por pas tyre fshihen tema dhe kuptime të thella, që duhen trajtuar.

Sergi portretizon natyrën njerëzore dhe kalimtare të rinisë, vdekshmërinë dhe barazinë mes të gjithë njerëzve, duke kundërshtuar racizmin dhe pabarazinë gjinore. Në çdo vepër të tij, ai e detyron shikuesin të bie në kontakt me të, duke ndërvepruar nëpërmjet lëvizjes për të pasur këndvështrime të ndryshme. Falë aftësisë së tij, tregon atë që ishte e padukshme nga një këndvështrim i caktuar.

Nëse nuk jeni një artdashës i madh, është e vështirë ta keni dëgjuar emrin e tij, megjithatë, falë rrjeteve sociale, vitet e fundit artisti është bërë shumë i njohur. Teknika që ai përdor është e pabesueshme dhe quhet art kinetik. Sergi Cadenas pikturon vija vertikale të pastës së bojës në një kanavacë, pas së cilës, pasi pasta të jetë tharë, ai pikturon të dyja anët ndryshe me bojë vaji. Ai arrin t’i portretizojë figurat në mënyrë shumë të vërtetë dhe të detajuar dhe, megjithëse vepra duket si një portret i një personi, brenda saj fshihet diçka tjetër. Duke e parë pikturën nga një këndvështrim tjetër, nga e djathta në të majtë, subjekti rrjedh me kalimin e kohës, ndërsa nga e majta në të djathtë bëhet më i ri.

Cadenas jo vetëm që tregon plakjen e personit përmes rrudhave, por përmes shenjave të fytyrës na jep një vizion më të gjerë të emocioneve dhe ekspresivitetit të individit të përfaqësuar. Në disa vepra, megjithatë, personazhi në fakt ndryshon, për shembull, Marilyn Monroe bëhet Albert Einstein; një vajzë e vogël bëhet mace e kështu me radhë.

Sergi Cadenas, pavarësisht se ishte autodidakt, arriti të krijojë vepra që na tregojnë se sa e shpejtë është jeta dhe duhet jetuar në maksimum, pa u humbur në gjëra të vogla, duke vlerësuar atë që na rrethon. Për më tepër, duke ndryshuar temën, jep dëshmi se si ekziston një barazi mes të gjithë njerëzve dhe natyrës.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë