Kuriozitete

Krokodilët nuk kanë ndryshuar formë që prej krijimit të tyre

Kur një shkëmb hapësinor me madhësinë e një qyteti u përplas në Gjirin e Meksikës 66 milionë vjet më parë, zhduku shumë prej bimëve dhe kafshëve në Tokë ndërsa krokodilët mbijetuan duke tërhequr energji nga dielli pasi ato nuk mund të kontrollojnë temperaturën e trupit dhe kërkojnë ngrohtësinë e mjedisit.

Kjo do të thoshte se ata nuk kishin nevojë të hanin sa kafshët me gjak të ngrohtë si zogjtë ose gjitarët dhe nuk kishin nevojë ta ndryshonin atë për të mbijetuar.

Krokodilët mund të jetojnë brenda dhe jashtë ujit dhe jetojnë në errësirë të plotë. Ata janë gjithashtu shumë të fortë që do të thotë se mund ti mbijetojnë dëmtimeve të tmerrshme.

Që atëherë, krokodilët kanë ndryshuar shumë pak dhe studiuesit besojnë se është larmia e tyre e kufizuar dhe mungesa e dukshme e evolucionit që ka qenë çelësi i suksesit të tyre.

Krokodilët e sotëm duken shumë të ngjashëm me ato të periudhës Jurasike, rreth 200 milion vjet më parë.

Shkalla e tyre e ngadaltë evolucionare është për shkak të arritjes në një formë që ishte mjaft e shkathët dhe efikase për të përballuar një katastrofë të rëndë globale, sipas studiuesve në Universitetin e Bristol.

"Ky mund të jetë një shpjegim pse krokodilët i mbijetuan goditjes së meteorit në fund të periudhës së Kretaceut, në të cilën dinosaurët u zhdukën", tha autori kryesor Max Stockdale.

"Krokodilët zbarkuan në një mënyrë jetese që ishte mjaft e zhdërvjellët për t'u përshtatur me ndryshimet e mëdha mjedisore që kanë ndodhur që kur ishin dinosaurët."

Krokodilët mund të mbajnë frymën e tyre nën ujë për deri në një orë për shkak të një aftësie të jashtëzakonshme për të mbajtur oksigjenin.

Ata gjithashtu mund të lëvizin në tokë me një shpejtësi të habitshme, veçanërisht kur janë të alarmuar ose të zemëruar.

Stockdale dhe kolegët gjetën arsyen se krokodilët kanë një model 'ndalimi-fillimi' të evolucionit, ‘i qeverisur’ nga ndryshimi i mjedisit.

Fenomeni i përshkruar në Biologji njihet si 'ekuilibër i pikësuar'. Ai shpjegon pse disa lloje prehistorike nuk janë më sot.

Ata përfshinin gjigandë të mëdhenj si dinosaurët, bimë-ngrënës të ndryshëm dhe monstra të ngjashme me gjarpërinjtë që jetonin në det.

Shkalla e evolucionit të tyre është përgjithësisht e ngadaltë, por herë pas here ato evoluojnë më shpejt sepse mjedisi ka ndryshuar.

Në veçanti, evolucioni përshpejtohet kur klima është më e ngrohtë, me rritjen e madhësisë së trupit të tyre.

“Shkalla evolucionare është sasia e ndryshimit që ka ndodhur gjatë një kohe të caktuar, të cilën ne mund ta përpunojmë duke krahasuar matjet nga fosilet dhe duke marrë parasysh sa të vjetra janë. Për studimin tonë ne kemi matur madhësinë e trupit, e cila është e rëndësishme sepse ndërvepron me atë se sa shpejt rriten kafshët, sa ushqim u nevojitet, sa e madhe është popullata e tyre dhe sa ka gjasa të zhduken." tha Stockdale.

Studiuesit tani planifikojnë të zbulojnë pse disa lloje të krokodilit parahistorik u zhdukën, ndërsa të tjerët jo.

Krokodilët janë quajtur 'të mbijetuarit përfundimtar' pasi kanë lindur rreth 200 milion vjet më parë, ata kanë mbijetuar më shumë se dinozaurët për rreth 66 milion vjet.

Ata gjithashtu kanë parë dy epoka të akullit.

Studimi i fundit mbështet një teori të paraqitur më shumë se 20 vjet më parë, duke sugjeruar që qëndresa e tyre është deri në një dizajn unik.

Ata janë jashtëzakonisht të fortë dhe kanë sistem imunitar që mund të mbajnë dëmtime të tmerrshme.

Në luftimet territoriale ata zakonisht ia heqin këmbët njëri-tjetrit. Ata shkojnë larg, zhyten për një kohë dhe më pas shërohen. Ata gjithashtu jetojnë në mënyrë rutinore për dekada.

Burimi: Daily Mail. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë