Biznes

Kombet e Bashkuara: Shqipëria nuk ka bërë asnjë përmirësim në tregti

Nga një anketë e Kombeve të Bashkuara për Lehtësimin e Tregtisë në vitin 2021 raportohet se Shqipëria është në të njëjtin vend si në vitin 2019 dhe nuk ka hedhur hapa të reja. Shqipëria  vlerësohet në 52.69% nga 100%.

Në një vlerësim specifik, transparenca në tregtinë e Shqipërisë vlerësohet me 80%. Formalitetet me 45.83%. Marrëveshjet dhe bashkëpunimet institucionalë kanë një vlerësim 66.67%. Tregtia pa letra në nivelin e 59.26%, pa letra ndërkufitare 22.22%. Çdo vlerësim është i njëjtë me atë të vitit 2019.

Pothuajse të gjithë elementët e analizuara të vendit tonë qëndrojnë nën mesataren europiane.

Anketa merr në studim 143 vende dhe tregon se vendet e zhvilluara kanë hedhur hapat më të mëdha dhe pozitive drejt lehtësimit të tregtisë.

Progresi më i lartë është regjistruar në Azinë Qendrore 16% rritje, ndjekur nga Amerika e Veriut 6% Kaukazi dhe Turqia 5%.

Edhe pse me progres të dukshëm të bërë që nga viti 2019, Azia Qendrore është ende prapa, ashtu si Europa Lindore dhe Europa Jug-Lindore me rreth 64% ndërsa katër nën-rajonet e tjera (Kaukazi dhe Turqia; BE, MB, Norvegjia dhe Zvicra; Veriu Amerika; Federata Ruse) arriti afër 80% shkallë zbatimi.

Rezultatet e sondazhit për nivelet e zbatimit të masave të lehtësimit të tregtisë në kohë krizash dhe pandemie ndryshojnë shumë në të gjithë rajonin me një mesatare prej 46%.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë