Bota

Kolumbia konfirmohet si prodhuesi i parë i kokainës në botë

Kolumbia, në vitin 2020, zvogëloi zonën e territorit të saj të pushtuar nga plantacionet e kokainës me 7%, por ende mbetet vendi kryesor prodhues i kokainës në botë.

Kështu del nga një raport i Kombeve të Bashkuara i publikuar së fundmi.

Sipas studimit, të botuar nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Kontrollin e Drogës dhe Parandalimin e Krimit (UNODC), vitin e kaluar shteti amerikanolatin kishte 143,000 hektarë plantacione të paligjshme të kokainës krahasuar me 154,000 hektarë në vitin 2019.

Sidoqoftë, "prodhimi i kokainës vazhdoi të rritet", komentoi përfaqësuesi i UNODC, Pierre Lapaque, me rendimente më të larta të prodhimit, pavarësisht sipërfaqes së tkurrur.

Kolumbia ka arritur të ruajë kështu përparësinë e saj si vendi kryesor prodhues i kokainës përpara Perusë dhe Bolivisë. Vitin e kaluar, 1,228 tonë hidroklorat kokainë u prodhuan në vend, 8% më shumë se në vitin 2019.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë