Njerez

Jeta në çift, ja ndryshimet e personalitetit pas martesës

Gratë bëhen më pak nevrike dhe të shqetësuara, ndërsa burrat janë më të ndërgjegjshëm. Këto janë disa ndryshime të personalitetit që mund të ndërhyjnë në vitet e hershme të martesës, sipas një studimi nga Universiteti i Xhorxhias, SHBA, i publikuar në revistën “Developmental Psychology”.

Studimi konsideroi pikat kyçe që përbëjnë personalitetin (hapësira, ndërgjegje, ekstroversion, gjendje shpirtërore dhe gjendje psikologjike).

Sipas studiuesve, si një pellg ujëmbledhës i vërtetë në jetë, martesa mund të ndryshojë disa aspekte të mënyrës sonë të të jetuarit dhe ka pesë ndryshime kryesore të identifikuara në vitet e hershme të saj.

Këto janë 5 ndryshimet e raportuara: gratëtregojnë një tendencë drejt një gjendjeje më të ulët  neurotike; një hapje më të ulët (vullneti përtë marrë një interes nga të tjerët); te burrat ndërgjegja rritet dhe ana e karakterit të lidhur me ekstraversionin zvogëlohet; si burri ashtu edhe gruaja kanë tendencë të zhvillojnë edhe një nivel më të ulët të gjendjes shpirtërore, një tipar personaliteti që manifestohet në karakteristikat individuale të sjelljes, siç janë mirësia, mirëkuptimi dhe ngrohtësia.

Për të arritur në këtë përfundim, 169 çifte të porsamartuara në tre faza të ndryshme u përfshinë në studim gjatë 18 muajve të parë të martesës, të ndjekur për të vlerësuar situatën fillestare të fillimit dhe ndryshimet pasuese. Rezultatet u konfirmuan pavarësisht nga mosha, kohëzgjatja e marrëdhënieve ose statusit të tyre para martesës.

“Në tërësi, – përfundojnë studiuesit, – këto zbulime tregojnë se personalitetet e bashkëshortëve të sapo martuar i nënshtrohen ndryshimeve të rëndësishme gjatë viteve të hershme dhe këto ndryshime janë gjithashtu të lidhura edhe me atë të kënaqësisë martesore”.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë