Treg

Investitorët janë të sigurtë që BQE do të vijojë të blejë obligacione

Investitorët po vënë bast se strategjia e re e Bankës Qendrore Eropiane do të thotë se ajo do të vazhdojë të blejë obligacione për më gjatë, duke sjellë rendimente më të ulëta në zonën e euros.

Por banka qendrore ka ende punë për të bindur tregjet se mund të arrijë objektivin e saj të rishikuar të inflacionit.

Christine Lagarde është e vetëdijshme për sfidën.

Vëzhguesit e BQE-së do të vëzhgojnë se si strategjia e re do të vihet në veprim të enjten,22 korrik, kur banka qendrore pritet të japë udhëzime të reja mbi politikën monetare.

Shumica e investitorëve presin që Lagarde të tregojë se BQE do të forcojë planet e saj të blerjes së obligacioneve përtej fundit të programit të saj të blerjes emergjente pandemike(PEPP).

"BQE ka zvogëluar materialisht shanset e shtrëngimit të parakohshëm,"- tha Elga Bartsch, kreu i kërkimit ekonomik dhe tregjeve në Institutin e Investimeve BlackRock.

Yield-i i bonove 10-vjeçare të Gjermanisë ra në minus 0.41% të martën, niveli më i ulët që nga shkurti, pasi frika në rritje për variantin Delta nxiti kërkesën për pasuri të sigurta. Por obligacionet në zonën e euros tashmë ishin mbledhur që kur BQE përfundoi rishikimin e strategjisë së saj 19-mujore dy javë më parë duke rënë dakord për një objektiv të thjeshtuar dhe pak më të lartë të inflacionit prej 2 përqind.

"Përtej PEPP do të ketë një program serioz blerjeje dhe është e vështirë të imagjinohet se ata nuk do ta theksojnë atë mesazh", tha Robert Tipp, kreu i bonove globale në PGIM Fixed Income. "Kjo në fund të fundit është mbështetëse e lidhjeve."

Këshilli qeverisës i BQE gjithashtu ra dakord që politika e saj duhet të jetë veçanërisht "e fuqishme dhe këmbëngulëse" kur operon në një botë me normë të ulët, me inflacion të ulët - siç është tani - e cila tha se mund të nënkuptojë një tejkalim të moderuar dhe kalimtar të objektivit të saj të ri.

Kjo nuk shkon aq larg sa Rezerva Federale e SHBA, e cila vendosi vitin e kaluar të miratojë një objektiv mesatar të inflacionit. Sidoqoftë, ekonomistët presin që udhëzimet e azhurnuara të BQE-së për inflacionin e shtetit mund të rriten përkohësisht mbi objektivin e saj.

Lagarde premtoi se udhëzimi i ri do të jetë "më i qartë dhe i freskët" me më pak zhargon. Ajo i tha FT: "Kur themi se reagimi ynë duhet të jetë veçanërisht i fortë ose këmbëngulës, unë mendoj se këmbëngulësi synon pikërisht të sinjalizojë se nuk do të shtrëngohemi para kohe".

Luigi Speranza, kryekonomist global në BNP Paribas, tha se BQE "po vepronte tashmë me forcë" duke blerë 80 miliardë euro obligacione në muaj përmes PEPP të saj, duke shtuar: "Tani ata po thonë se do të jetë i detyrueshëm për më gjatë duke qenë këmbëngulës."

Ai tha se një mënyrë për ta bërë këtë është duke thënë se inflacioni më i lartë duhet të "pasqyrohet dukshëm në dinamikën aktuale të inflacionit bazë" para se të konsiderojë që synimi i tij i ri të goditet - diçka që ekzekutivi i BQE-së Isabel Schnabel tashmë e tha dy herë në javët e fundit.

Kjo nënkupton që ai do të shikojë gjithashtu inflacionin bazë, duke hequr çmime më të paqëndrueshme të energjisë dhe ushqimit dhe do të presë prova të forta të tij në rritje të qëndrueshme në përputhje me synimin e tij prej 2 përqind. Mund të tregojë gjithashtu që pagat duhet të rriten me një ritëm të shëndetshëm para se të reagojë.

BQE ka një ndikim të fuqishëm në tregjet e bonove dhe që nga fillimi i vitit 2020 ajo ka blerë pothuajse të gjithë emetimin e ri të obligacioneve qeveritare të zonës euro, duke çuar zotërimet e saj në rreth 42 përqind të të gjithë borxhit sovran në bllok.

Investitorët gjithashtu do të kërkojnë ndonjë shenjë se programi i rregullt i blerjes së aseteve të BQE - ende duke vazhduar me 20 miliardë euro në muaj - do të zgjerohet në 40 miliardë deri në 60 miliardë euro dhe do të bëhet më fleksibël për të mbajtur një nivel të lartë të stimulit kur PEPP të prishet .

Silvia Ardagna, një ekonomiste në Barclays, parashikoi që BQE do të blinte akoma 700 miliardë euro të aktiveve vitin e ardhshëm, duke shtuar: "Mesazhi kryesor i udhëzimit të rishikuar të BQE-së do të jetë" i lirë për më gjatë ".

Sidoqoftë, institucioni me qendër në Frankfurt nuk ka gjasa të japë detaje për përfundimin e PEPP para se të publikojë parashikimet e tij të ardhshme ekonomike në shtator, kur do të ketë një ide më të mirë për ndikimin e Delta në rritjen ekonomike.

Ndërkohë, ka dyshime të vazhdueshme mbi aftësinë e BQE-së për të arritur objektivin e saj më të lartë të inflacionit duke pasur parasysh luftën e saj të gjatë me inflacionin shumë të ulët. Megjithë prerjen e normave të interesit thellë në territorin negativ dhe blerjen e triliona eurove të aktiveve, inflacioni i zonës euro ka qenë mesatarisht vetëm 1.2 përqind që nga kriza financiare e vitit 2008.

Sëap-et pesë-vjeçare të inflacionit pesë-vjeçar të euros - një masë e njohur e bazuar në treg e pritjeve afatgjata të inflacionit të shikuara nga afër nga bankat qendrore - aktualisht tregtojnë me vetëm 1.56 përqind pavarësisht rritjes së inflacionit aktual ndërsa ekonomitë rihapen.

"BQE shtron pyetjen se si do ta arrijë këtë qëllim më ambicioz nga një pikë fillestare kaq e ulët ndërsa përdor të njëjtat mjete të vjetra," tha Andrew Bosomworth, një drejtor menaxhues në Pimco.

Burimi: Financial Times/ Përshtati: Gazeta SI


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë