Biznes

Industria e turizmit po mbështet punonjësit e saj në të gjithë botën

Punëdhënësit nga e gjithë industria globale e  turizmit global janë duke e drejtuar fokusin në mbështetjen e punëtorëve të tyre dhe komunitetet në të cilat ata operojnë.

Kjo është çfarë ka gjetur hulumtimi më i fundit se si industria e turizmit po i përgjigjet COVID-19.

Ndërsa sektori përballet me një sfidë të paparë, Komiteti Botëror për Etikën e Turizmit (një filial i Organizatës Botërore të Turizmit) ka analizuar hapat që janë ndërmarrë nga bizneset dhe shoqatat tregtare për të lehtësuar ndikimin e pandemisë. Duke studiuar veprimet e ndërmarra nga Angazhimi i Sektorit Privat në Kodin Global të Etikës për Turizmin (GCET) në 25 vende, hulumtimi zbuloi se, punëdhënësit në të gjithë sektorin po rritin mbështetjen e tyre për punëtorët dhe për komunitetet.

Turizmi “duke shkuar përtej përgjegjësive të tij”

Kryetari i Komitetit Pascal Lamy është shprehur se: “është e qartë se angazhimi i sektorit tejkalon veprimet simbolike të Corporate Social Responsibility. Nënshkruesit e Kodit Global të Etikës për Turizmin, megjithëse janë goditur jashtëzakonisht shumë nga kriza si kolegët e tyre në sektorin e turizmit, kanë treguar se ata me të vërtetë kujdesen për shoqëritë ku veprojnë ndërsa përpiqen t’i mbajnë bizneset e tyre në jetë. “

Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Turizmit (UNËTO) Zurab Pololikashvili përshëndeti iniciativën e sektorit të turizmit, ndërsa njëkohësisht u bëri thirrje qeverive të punojnë me punëdhënësit privatë për të mbrojtur vendet e punës dhe jetesën. Ai tha: “Qeveritë nuk duhet të heqin burimet e alokuara tashmë për turizmin në buxhetet e tyre për vitin 2020. Administratat e turizmit gjithashtu duhet të komunikojnë para publikut se çfarë po bën sektori për shoqërinë në këto periudha problematike.”

Solidariteti me Punëtorët dhe Komunitetet e Turizmit

Sondazhi zbuloi se shumë ndërmarrje po ofrojnë ndihmë psikologjike 24-orëshe për punonjësit e tyre, duke ruajtur gjithashtu sigurimin mjekësor dhe duke lehtësuar platformat me video motivuese, rifreskime mjekësore dhe trajnime. Shumë syresh gjithashtu po ofrojnë strehim dhe ushqim falas për stafin ndërkombëtar të bllokuar jashtë vendit dhe familjet e tyre.

Dhurime monetare u janë dhënë këshillave të qyteteve, familjeve në nevojë dhe komuniteteve rurale. Po ashtu ushqim dhe furnizime të tjera u janë dërguar punonjësve të vijës së parë dhe grupeve vulnerabël. Disa dhoma biznesi po punojnë me agjenci publike imobiliare, financiare dhe juridike për të siguruar SME-të me fonde dhe për të identifikuar garantuesit për ata që nuk mund të marrin një kredi. Shoqatat janë angazhuar në komitete lokale të pandemisë për të mbajtur shënim çështjet më të ngutshme dhe për të artikuluar më mirë mbështetjen e tyre.

Hotelet kanë dhuruar mijëra netë dhuratë për stafin mjekësor për pushimet e tyre dhe mbeten të hapura për ta dhe pacientët COVID19 sa herë të jetë e nevojshme. Guidat ofruan turne virtuale për kontribute vullnetare të dhuruara në spitale, dhe kompanitë e transportit ofruan kanalet e tyre për të sjellë pajisje të domosdoshme emergjence për të shpëtuar jetë. Janë krijuar gjithashtu platforma vullnetare për të krijuar kredi për të rinjtë. Grupet e solidaritetit virtual mblodhën qindra agjentë udhëtimesh me punë të shumta për të shkëmbyer mallra dhe për të mbështetur jetesën e tyre.

Më Shumë