Njerez

Horacio Pagani, arkitekti klasik i makinave italiane

WSJ-E takova për herë të parë Horacio Paganin në 2012 në fabrikën e tij në Modena, Itali.

https://youtu.be/aYSdysGfU4E

Dy zbulime më prisnin tek Pagani. Njëra ishte makina: e rrallë, magjike, tmerrësisht ekstreme, jashtëzakonisht e shpejtë. Tek ai njeri nuk gjeta një pistoletë të ndezur, por një artist të ndjeshëm dhe njeri të punës, një tip të arteve të bukura, atelieri i së cilit në Modena ndërton më pak se 50 makina në vit, me kusht që kjo të mos ndikojë tek la dolce vita. Për të qenë i sigurtë se zoti Pagani bën para dhe i gëzon ato, ai ndërtoi një vilë të bukur jashtë qytetit me një garazh me gjashtë makina - por ai nuk merret me këtë punë për para. Kjo është mahnitëse.

Ekuilibri i Paganit mes jetës dhe artit më ka inkuriozuar kaq shumë saqë u kthyem në Modena në 2017-ën për të bërë një film për këtë. Makinat e Paganit kishin lëvizur në gërmimet më të shkëlqyera në San Cesario Sul Panaro, që përfshinte një dysheme të fabrikës pas një sheshi, me llampat e rrugëve dhe një kullë.

Por Z. Pagani arkitekton personalisht çdo Huayra dhe mbikqyr ndërtimin. Siç thotë ai, objekti i punuar me dorë - madje edhe me papërsosmëritë - "ka një vlerë të shtuar sepse tregon që është  unike".

Horacio Pagani

Në film, ne u njohëm me një pamje nga afër të procesit të projektuesit të makinave dhe se si ai është frymëzuar nga fshatrat përreth ku lindën klasiket italiane si Parmigianoja dhe uthulla balsamik.

Këtë fundjavë, mijëra të çmendur pas makinave, do të zbresin në Gadishullin e Monterey për në Plazhin e Diellit Concours d'Elegance, një ngjarje e dedikuar për ekspozimin e disa makinave që  klasifikohen si art. Nëse jo i madh-një art në kuptimin akademik, objekte që meritojnë respekt dhe meditim të ngjashëm me artin e madh.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë