Kuriozitete

Grerëzat janë të çmuara, pavarësisht dhimbjes që shkaktojnë

Grerëzat, përjashtuar dhimbjes dhe fryrjes që shkaktojnë, prodhojnë antibiotikë me helmin e tyre, polenizojnë bimët dhe janë ushqyese.

Përfitimet e njerëzve nga insektet zbulohen në rishikimin e parë të madh shkencor të shërbimeve të ekosistemit që grerëzat ofrojnë. Studimi u përqendrua në 33,000 specie të njohura të grerëzave, të cilat jetojnë në çdo cep të botës.

Madje një nga llojet e grerëzave po studiohet për trajtimin e kancerit.

Entomologët, njerëzit që studiojnë insektet, thonë se ka shumë pak studime përsa u përket insekteve dhe se duhen shumë studime për të kuptuar se si funksionojnë ato.

"Kur u them njerëzve që studioj grerëzat ata thonë “oh, ç'kuptim kanë grerëzat?", tha Seirian Sumner, pedagog në Universitetin e Londrës.

Ai tregon se njerëzit i thonë të studiojë bletët pasi janë më të dobishme. Kështu ai ka zbuluar se njerëzit i urrejnë grerëzat sepse nuk janë në dijeni të asaj që ato bëjnë.

"Grerëzat mund të jenë po aq të vlefshme sa insektet e tjera të dashura si bletët, vetëm sikur t'u jepnim një shans për të kuptuar këtë”, thotë Sumner.

Studimi, i botuar në revistën Biologjike Revistës, analizoi 500 raporte shkencore mbi grerëzat. Ekzistojnë 100,000 specie të grerëzave, por 70,000 janë parazitare, të cilat janë të padëmshme. Ato tashmë përdoren në bujqësi për të kontrolluar dëmtuesit pa përdorur insekticide.

"Grerëzat janë paraardhësi i bletëve, kështu që bletët janë grerëza që kanë harruar se si të gjuajnë", tha Sumner.

Grerëzat janë “grabitqarët” kryesorë të botës së insekteve. Kërkimet e fundit zbuluan se grerëzat e zakonshme mund të kontrollojnë krimbin që sulmon të korrat e misrit në Brazil. Përdorimi i insekteve të tjera për të mbrojtur të korrat vlerësohet të jetë me vlerë më shumë se 400 miliardë dollarë në vit, zbuluan shkencëtarët.

Sumner tregon se ka një lloj grerëze që jeton e vetmuar.

“Grerëzat e vetmuara janë shumë interesante. Helmi i tyre ka një koktej të jashtëzakonshëm që paralizon gjahun dhe gjithashtu ka shumë antibiotikë në të”, tha Sumner.

Shumë grerëza të vetmuara varrosin vezët e tyre me pre të paralizuar për të siguruar ushqim pasi të çelin.

"Kështu që ata duan të sigurohen që ushqimi të ruhet siç duhet." Karakteristikat antimikrobike të helmit të grerëzave, pështymës dhe sekrecioneve të larvave janë njohur prej kohësh në mjekësinë tradicionale.

Analiza e Sumner gjeti prova të grerëzave që vizitonin të paktën 960 specie bimore, nga të cilat 164 ishin plotësisht të varura prej tyre për pllenim. Ato përfshijnë orkide, lulet e të cilave tërheqin grerëzat mashkullore duke imituar pjesën e pasme të një grerëze femërore.

Grerëzat e gjuetisë vizitojnë lulet për t'u ushqyer me nektar, pasi insektet që kapin ushqehen ekskluzivisht në larvat e kthyera në fole. Shkencëtarët nuk e dinë ende nëse kjo sjellje në të vërtetë polenizon bimët.

Grerëzat gjithashtu hahen nga njerëz në të gjithë botën nga Japonia në Indi në Venezuelë.

Tejkalimi i paragjykimeve ndaj grerëzave nuk do të jetë i lehtë, thanë shkencëtarët, sepse ata prej kohësh janë portretizuar si të urryera.

"Ne shpresojmë për një të ardhme ku do të njihen rolet e grerëzave në shumë aspekte të shëndetit dhe mirëqenies njerëzore", thonë shkencëtarët.

Burimi: The Guardian. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë