Politike

Greqia s’bëhet pengesë! Letra e 7 ministrave për BE-në: Të mos humbim më kohë, Ballkani i gjithi në Union!

Nga Gazeta ‘Si’- Shtatë vende i janë drejtuar me një letër Bashkimit Europian duke kërkuar integrimin sa më të shpejtë në union të Ballkanit Perëndimor.

Letra që i drejtohet krerëve të institucioneve të unionit, mban firmën e ministrave të Jashtëm të Italisë, Çekisë, Austrisë, Kroacisë, Sllokavisë, Sllovenisë dhe Greqisë.

Ata shprehen se duhet përparim vendimtar në procesin e zgjerimit të BE-së dhe theksojnë gjithashtu se mirëpresin edhe planin e ri të rritjes, samit që u mbajt të enjten në Tiranë. Sipas tyre Plani i Rritjes ofron një mundësi konkrete për ta afruar rajonin me tregun e BE, për të thelluar integrimin ekonomik rajonal dhe për të përshpejtuar reformat themelore.

Letra e plotë:

Të nderuar Presidentë/Të nderuar kolegë,

Në konkluzionet e tij të 14-15 dhjetorit 2023, Këshilli Evropian ripohoi angazhimin e tij të plotë dhe të qartë për perspektivën e anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bëri thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit të tyre, duke përfshirë avancimin e integrimit gradual midis Bashkimit Evropian dhe Rajonit.

Kanë kaluar më shumë se dy dekada që kur Këshilli miratoi Deklaratën e Selanikut. Ka ardhur koha për përparim vendimtar në procesin e zgjerimit të BE-së drejt Ballkanit Perëndimor. Një kohë e qartë dhe e arsyeshme për pranimin e tyre është më urgjente se kurrë.

Në këtë kontekst, ne mirëpresim dhe mbështesim Planin e ri të Rritjes të Komisionit Evropian për Ballkanin Perëndimor. Ky plan ofron një mundësi konkrete për ta afruar rajonin me tregun e vetëm të BE-së, për të thelluar integrimin ekonomik rajonal dhe për të përshpejtuar reformat themelore. Nëse zbatohet me sukses, ai do të kontribuojë në nxitjen e konvergjencës socio-ekonomike, duke trajtuar ikjen e trurit nga rajoni, duke sjellë përfitime të prekshme për qytetarët e tij dhe duke mbështetur rrugën e Ballkanit Perëndimor drejt anëtarësimit në BE.
Udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor, siç nënvizohet në deklaratën e tyre të përbashkët të datës 22 janar 2024, kanë shprehur mbështetjen e tyre të plotë për objektivat e Planit të Rritjes dhe gatishmërinë e tyre për ta zbatuar atë. Duhet ta shfrytëzojmë këtë mundësi. Ky ishte edhe përfundimi i përbashkët i takimit të Ministrave të Jashtëm të “Miqve të Ballkanit Perëndimor” me partnerët e Ballkanit Perëndimor në Romë më 5 shkurt 2024.
Prandaj, ne bëjmë thirrje për angazhimin tuaj personal për të finalizuar me prioritetin më të lartë negociatat ndërinstitucionale për “Lehtësimin e Rritjes dhe Reformës për Ballkanin Perëndimor” përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian.

Koha është thelbësore. Çdo vonesë do të dëmtojë besueshmërinë e BE-së dhe do të ketë një ndikim negativ në procesin e integrimit evropian të rajonit.

Sinqerisht,
Antonio Tajani
Zëvendëskryeministër dhe Ministër i
Punëve të Jashtme
dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Republikës Italiane

Jan Lipavský
Ministër i Punëve të Jashtme të Republikës Çeke

Alexander Schallenberg Ministër Federal për Evropën dhe
Çështjet ndërkombëtare të Republikës së Austrisë

Gordan Grliq Radman
Ministër i Punëve të Jashtme dhe Evropiane
të Republikës së Kroacisë

Juraj Blanar
Ministër i Ceshtjeve me Jashtë dhe Evropiane i Republikës së Sllovakisë.

George Gerapetritis, Ministër i Punëve të Jashtme të Republikës Greke

Tanja Fajon

Ministër i Çështjeve me Jashtë dhe Evropiane të Republikës së Sllovenisë


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë