Biznes

Gjigandi kinez i cigareve në bursën e Hong Kong

China National Tobaço Corp., një monopol shtetëror që deri tani është prodhuesi më i madh i cigareve në botë, po planifikion të listojë njësinë e tij ndërkombëtare në bursën e Hong Kong me gjithë presionin e qeverisë për të ndaluar pirjen e duhanit.

Dega, China Tobaço International Inc., së pari është përgjegjëse për të siguruar jashtë bimën e duhanit nga vende si Brazili dhe Kandaja për gjigandin e cigareve, e cila prodhon katër për çdo 10 drunj duhani që bëhen në botë. Sipas një paraqitjeje të rrallë të të dhënave financiare në vitin 2012, kompania mëmë mund të përdorë më shumë përfitime se sa HSBC Holdings Plc ose Walmart Inc.

Dega ndërkombëtare llogarit ka një pjesë të vogël të biznesit të përgjithshëm të China Tobaço, i cili ka një pjesë më të madhe të tregut sesa pesë kompanitë e tjera globale të duhanit të kombinuara. Megjithatë, lista paraqet një hapje të rrallë të monopolit shtetëror që po ballafaqohet me shqetësime në rritje në vend mbi normat e larta të kancerit dhe sëmundjeve që lidhen me pirjen e duhanit.

Kina është konsumuesja më e madhe e duhanit dhe vendi më i madh prodhues në botë, dhe kritikët pretendojnë se qeveria nuk po bën sa duhet për të parandaluar përhapjen e duhanit për shkak të të ardhurave tatimore që rrjedhin nga industria. Vitin e kaluar, ligjvënësit në Kongresin Popullor Kombëtar të Kinës kërkuan që taksat më të larta mbi cigare të pengonin pirjen e duhanit tek të rinjtë.

Biznesi ndërkombëtar që do të lundronte të ardhura të regjistruara prej 651 milionë dollarë për nëntëmujorin e mbyllur në shtator, një rënie prej 21 për qind nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar, sipas dokumenteve të para-listave të lëshuara të mërkurën. Fitimi bruto ishte prej 5.8 për qind, nga 6.5 për qind një vit më parë.
Dega gjeneron të ardhura kryesisht nga një marzh fiks prej 6 për qind që aplikohet për furnizimin me fletët e duhanit jashtë vendit kur shitet tek prodhuesit e brendshëm të cigareve. Dega gjithashtu ka kontroll të plotë të eksporteve të cigareve – të shitur kryesisht në vende pa taksa (duty free) jashtë për turistët kinezë – dhe gjethet e duhanit vendas të rritura në provincat si përfshirë Yunnan dhe Sichuan. Në maj, dega nisi një biznes që eksportonte pajisjet me bazë duhani, kineze, shkruan dokumenti.

Sipas faqes së internetit të China Tobaço, në vitin 2016, industria kontribuoi me fitim dhe tatime 1.1 trilionë juan (160 miliardë dollarë). Monopoli ndryshe nuk publikon të dhëna financiare vullnetarisht. Në vitin 2012, një bankë që po blinte një pjesë, në shifrat e deklaruara, që tregonte gjiganti i cigareve kishte shitje prej 770.4 miliardë juanë dhe të ardhura neto prej 117.7 miliardë juanë në vitin 2010.
CICC dhe China Securities janë sponsorë të përbashkët të propozimit të IPO.

*Burimi: Bloomberg

 

Më Shumë