Treg

Gjermania jep shenjat se po hyn në një krizë strehimi

Zyra Federale e Statistikave të Gjermanisë njoftoi këtë javë se 294.400 apartamente të reja u ndërtuan në Gjermani vitin e kaluar, një rënie vjetore prej 0.3%. Ky total ishte shumë më poshtë objektivit të shtetit prej 400.000 dhe është një lajm i keq për sektorin e pronave në Gjermani.

Gjatë viteve të fundit, investimet në ndërtimet gjermane janë penguar për shkak të normave të larta të interesit, burokracisë dhe kostove të larta të energjisë për shkak të luftës së Rusisë në Ukrainë.

Midis 2010 dhe 2020, numri i apartamenteve të përfunduara çdo vit u rrit nga 159.800 në 306.400. Që nga viti 2021, rritja ka qenë praktikisht inekzistente.

“Përballë rritjes së kostove dhe normave të interesit në krye të mungesës së fondeve për ndërtesa të reja të përballueshme, vështirë se mund të diskutohet ndonjë projekt i ri përveç ndërtimit të banesave të subvencionuara,” tha Axel Gedaschko, President i GdW, Shoqata Federale e Kompanitë Gjermane të Banesave dhe Pasurive të Paluajtshme.

“Kjo do të thotë se tendenca në përfundimet e ndërtesave për vitet e ardhshme po drejtohet qartë në një drejtim: në rënie,” shtoi Gedaschko.

Pekka Sagner, një ekspert i strehimit dhe i pasurive të paluajtshme në Institutin Ekonomik Gjerman, ra dakord se mungesat e banesave do të “bëhen më akute në të ardhmen e afërt”.

Ka pasur një rënie të ndjeshme të lejeve të ndërtimit të lëshuara që nga viti 2022, tha ai dhe efekti i kësaj do të fillojë të shfaqet më së shpejti këtë vit.

“Kjo ka të ngjarë të çojë në rritje të konsiderueshme të çmimeve dhe do ta bëjë edhe më të vështirë për familjet gjetjen e akomodimit të përshtatshëm,” shpjegoi ai.

Autoritetet miratuan vetëm 259.600 ndërtime në vitin 2023, niveli më i ulët që nga viti 2012./Euronews Business


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë