Jete & Stil

Fobitë më të çuditshme

Fjala ‘fobi’ e ka origjininën nga greqishtja, phobos qe do te thotë frikë. Fobia është një gjendje psikologjike, një lloj ankthi i shkaktuar nga frika ndaj një objekti apo situate te caktuar. Personat qe vuajnë nga fobitë, fillojnë te nervozohen, kane rrahje te forta te zemrës, vështirësi ne frymëmarrje madje bëhen edhe irracionale.

Ekzistojnë tri kategori të fobive: agorofogia, fobia sociale dhe fobia specifike.

Agorofobia është frika nga vendet publike, ndërkaq fobia sociale frikë nga njerëzit dhe situatat sociale.

Fobi specifike … janë ato si p.sh. kur themi: specifike. Shfaqen kur personi u frikësohet në mënyrë irracionale vendeve, objekteve apo situatave, siç janë frika nga udhëtimi me aeroplan (aviophobia) apo frika nga bisedimet publike (glossophobia).

Këto fobi shpesh zhvillohen derisa jemi fëmijë dhe konsiderohet se janë shkaktuar nga ngjarjet traumatike, kimia në tru dhe sjellja të cilën e kemi mësuar nga prindërit.

Të gjithëve na janë të njohura “fobi specifike”, siç janë frika nga lartësia, frika nga kafshët… por ekzistojnë edhe disa ndoshta nuk i keni dëgjuar kurrë, por megjithatë disa njerëz kanë frikë irracionale edhe nga objektet dhe ngjarjeve më të zakonshme

Këto janë fobitë më të çuditshme:

 1. Peladophobia – Frika nga njerëzit qerosë
  2. Pogonophobia – Frika nga mjekra
  3. Defecaloesiophobia – Frika nga “nevoja e madhe”
  4. Alliumphobia –Frika nga hudhrat
  5. Anablephobia – Frika nga shikimi lart
  6. Eisoptrophobia – Frika nga pasqyra apo shikimi në pasqyrë
  7. Chrometophobia – Frika nga paratë
  8. Pentheraphobia – Frika nga vjehrra 
  (me siguri më shpesh seç mendoni)
 2. Arithmophobia – Frika nga numrat
  10. Phronemophobia – Frika nga të menduarit
  11. Cacophobia – Frika nga e keqja
  12. Pteronophobia – Frika nga gudulisja me pendël
  13. Ergophobia – Frika nga puna
  14. Anuptaphobia – Frika të jeni pa partner/partnere
  Human sitting silhouette in back-lit in tunnel exit
  15. Cyberphobia – Frika nga kompjuteri
  16. Dutchphobia – Frika nga njerëzit e Holandës
  17. Ephebiphobia – Frika nga tinejxherët
  18. Gymnophobia – Frika nga lakuriqësia
  19. Hobophobia – Frika nga të pastrehët
  20. Kathisophobia – Frika nga të qëndruarit ulur
  21. Leukophobia – Frika nga ngjyra e bardhë
  fobia333
  22. Mnemophobia – Frika nga të kujtuarit
  23. Novercaphobia – Frika nga njerka
  24. Octophobia – Frika nga numri 8 (çfarëdo që lidhet me këto numër)
  25. Rectophobia – Frika nga sëmundjet rektale
  26. Somniphobia – Frika nga gjumi
  27. Sesquipedalophobia – Frika nga fjalët e gjata
  28. Symmetrophobia – Frika nga simetria
  29. Asymmetriphobia – Frika nga asimetria
  30. Xerophobia – Frika nga thatësia
  fobia2222
  31. Euphobia –Frika nga lajmet e mira
  32. Dendrophobia – Frika nga pemët (drunjtë)
  33. Heliophobia – Frika nga Dielli
  34. Anthrophobia – Frika nga lulet
  35. Hidrophobia – Frika nga uji
  36. Papyrophobia – Frika nga letra
  37. Consecotaleophobia – Frika nga shkopinjtë kinezë për të ngrënë ushqime
  38. Hexakosioihexekontahexaphobia – Frika nga numri “666”
 3. Emetophobia – Frika na të vjellat
  40. Osmophobia – Frika nga aromat
  41. Tetraphobia – Frika nga numri 4
  42. Acerophobia – Frika nga shijet
  43. Agyrophobia – Frika nga të kaluarit e rrugës
 4. Amnesiphobia – Frika nga amnezia
  45. Ataxophobia – Frika nga parregullsitë
  46. Aulophobia – Frika nga flauti
  47. Athazagoraphobia – Frika se do të jeni i harruar
  48. Arachibutyrophobia –Frika nga yndyra e kikirikëve kur ju ngjitet për buzë
  49. Anthropophobia – Frika nga njerëzit
  50. Phobophobia – Frika nga zhvillimi i fobies

Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë