Ekspozite

‘First Kings of Europe’/ Objekte të hershme shqiptare do të shfaqen në Muzeun e Çikagos

Duke shfaqur thesare nga e gjithë Europa Juglindore, nga Neoliti deri në Epokën e Hekurit (8,000 deri në 2,500 vjet më parë), ekspozita e Parë e Mbretërve të Europës do të hapet në “The Field Museum”, muzeu më i madh në botë, në Çikago më 31 mars 2023.

“First Kings of Europe” eksploron sesi fshatrat e lashta bujqësore çuan në mbretëritë më të hershme fisnore në Europë. Vendet e përfaqësuara në ekspozitë përfshijnë Shqipërinë, Bosnje dhe Hercegovinën, Bullgarinë, Kroacinë, Hungarinë, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut, Rumaninë, Serbinë dhe Slloveninë, me institucione të ndryshme huadhënëse që punojnë së bashku për të realizuar ekspozitën.

Një nga gjërat më unike dhe më të veçanta në lidhje me këtë ekspozitë është bashkëpunimi ndërkombëtar që ndodh për të krijuar “First Kings of Europe”, tha Bill Parkinson, kurator në “The Field Museum” dhe i “First Kings of Europe”.

“Ekspozita është bërë në partneritet me 11 vende, plus Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë, dhe 26 muze të ndryshëm. Shumë prej artikujve kulturore nuk janë ekspozuar kurrë jashtë vendeve të origjinës së tyre, dhe disa nuk janë ekspozuar kurrë! ‘First Kings of Europe’ është një mundësi unike për të parë këto objekte kulturore krah për krah”.

Ekspozita është e ndarë në kapituj të ndryshëm që fokusohen në periudha të ndryshme kronologjike.

Për shembull, seksioni i Epokës së Bronzit eksploron shfaqjen e klasës së luftëtarëve dhe përmban armë, helmeta dhe mburoja.

Vizitorët do të shohin gjithashtu një parzmore të lashtë prej bronzi (1200–1100 pes) që u gjet në fund të lumit Danub.

Ky seksion përfshin gjithashtu armaturën dhe armët që luftëtarët do të përdornin në Europën Juglindore kur klasa e luftëtarëve po shfaqej.

“The Field Museum”, është një muze i historisë natyrore në qytetin e Çikagos dhe është një nga muzeumet më të mëdha në botë. Muzeu ruan statusin e tij si një muze i historisë së natyrës së parë përmes madhësisë dhe cilësisë së programeve të tij arsimore dhe shkencore, si dhe për shkak të ekzemplarit të tij të gjerë shkencor dhe koleksioneve artefaktike. Ekspozitat e përhershme të ndryshme dhe të cilësisë së lartë, që tërheqin deri në dy milionë vizitorë në vit, variojnë nga fosilet më të hershme në kulturat e kaluara dhe të tanishme nga e gjithë bota për programimin interaktiv që demonstron nevojat urgjente të ruajtjes së sotme.

Përveç kësaj, “The Field Museum” ka një koleksion që shkon në mbi 24 milionë ekzemplarë dhe objekte që ofrojnë bazën për programet kërkimore shkencore të muzeut.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë