Financa Personale

Europianët po nisin të konsumojnë si para pandemisë

Të dhënat tregojnë rritjen e besimit, por çmimet e larta të energjisë dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit përbëjnë kërcënim

Europianët po dalin më shpesh nga shtëpitë për të bërë pazar, për të ngrënë jashtë, për të udhëtuar dhe për të vizituar kinematë po aq herë saç bënin edhe para pandemisë. Kjo është një  shenjë që tregon kthimin e besimit të konsumatorëve në të gjithë eurozonën.

Të dhënat mbi aktivitetin ekonomik në shtator sugjerojnë se konsumatorët europianë ndjehen të guximshëm nga normat e larta të vaksinimit Covid-19, pavarësisht një lajmi shqetësues ekonomik që lidhet me faturat më të larta të energjisë, ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe shqetësimet për ndikimin e një ngadalësimi ekonomik në Kinë.

"Tani për tani, të dhënat mbeten në përputhje me një ritëm të mirë të rimëkëmbjes," tha Davide Oneglia, një ekonomiste në TS Lombard, një konsulencë kërkimore dhe parashikuese makroekonomike.

Një pjesë e rikthimit në jetët para pandemisë është ndikuar sepse janë hapur shkollat dhe se  punonjësit  po kthehen në zyra. Sipas të dhënave të lëvizshmërisë nga Google dhe Apple, respektivisht, ky përfundim pasqyrohet në përdorimin e aeroporteve dhe transportit publik vendas në eurozonë, të cilat arritën nivelin e tyre më të lartë që nga fillimi i pandemisë në fillim të vitit 2020.

Por një rritje e udhëtimeve për blerje, ngrënia jashtë dhe shkuarja në kinema gjithashtu "sugjeron që konsumatorët tani janë më të sigurt", tha Marion Amiot, ekonomiste e lartë në agjencinë e vlerësimit S&P. Të ardhurat nga kinemate tashmë janë kthyer në nivelet para pandemisë, sipas të dhënave nga Box Office Mojo.

Politikëbërësit gjithnjë e më shumë monitorojnë masat jo standarde ekonomike, të tilla si treguesit e lëvizshmërisë, për një pamje në kohë, por që gjithësesi mbeten jo aq të plota sa të dhënat zyrtare për aktivitetin ekonomik.

Rritja e besimit të konsumatorit vjen në mes të një rënieje të infeksioneve Covid-19 dhe dyfishimit gjatë tre muajve të fundit të numrit të personave të vaksinuar plotësisht. Nga mesi i shtatorit, gati dy të tretat e popullsisë së eurozonës kishin marrë dy goditje.

"Gjurmuesi ynë i rimëkëmbjes për një një fitore të madhe në gjysmën e parë të shtatorit, duke u rritur me 2.3 pikë kumulative në një nivel të ri të pandemisë," tha Nicola Nobile, ekonomiste në konsulencën Oxford Economics.

Forca e besimit të konsumatorit "mbështet pikëpamjen tonë se rritja e konsumit të familjes u përshpejtua këtë tremujor", shtoi Melanie Debono, ekonomiste e lartë evropiane në Pantheon Macroeconomics.

Ndërsa konsumi përbënte 1.9 pikë përqindje të rritjes prej 2.2 përqind të eurozonës në tremujorin e dytë, Chiara Zangarelli e Nomura parashikoi që rimëkëmbja ekonomike e bllokut do të vazhdonte dhe parashikon një zgjerim prej 2.3 përqind në tremujorin e tretë. OECD gjithashtu përditësoi kohët e fundit parashikimin e saj ekonomik të eurozonës për këtë vit.

Por rritja e eurozonës mund të ngadalësohet gjatë muajve të ardhshëm. Ngadalësimi ekonomik i Kinës mund të godasë eksportuesit, udhëtimet ndërkombëtare janë ende rreth 30 përqind nën nivelet para pandemisë dhe ngërçet e zinxhirit të furnizimit kanë goditur rëndë prodhuesit. Të dhënat mbi kilomterat e përshkruar nga kamionët gjermanë, të cilët shihen si një përfaqësues i aktivitetit industrial, gjithashtu mbeten në një nivel të ulët për 2021.

Rimëkëmbja e eurozonës mbetet prapa SHBA dhe Kinës, ekonomitë e të cilave tashmë kanë arritur nivelet para pandemisë.

Sidoqoftë, një gjurmues javor i aktivitetit ekonomik i OECD, i cili përdor tregues të frekuencës së lartë në kohë reale, u rrit mbi nivelet e vitit 2019 në fillim të shtatorit në shumicën e vendeve të eurozonës.

Tregu i punës gjithashtu mbetet i fortë, me vendet e lira të punës që vazhdojnë të rriten.Kjo mund t'i japë Bankës Qendrore Europiane besim se mund të zvogëlojë programin e saj të pandemisë emergjente të blerjes së aseteve vitin e ardhshëm, tha Marchel Alexandrovich, ekonomist në bankën e investimeve Jefferies. Ai parashikoi që ekonomia e eurozonës do të kthehej në nivelin e saj para pandemisë gjatë dy tremujorëve të ardhshëm.

Por siç tha Christine Lagarde, presidente e BQE -së këtë muaj, pasiguria tek eurozona po rritej.

Kallum Pickering, ekonomiste e lartë në bankën e investimeve Berenberg, thotë se  “Shqetësimet për valën Delta të infeksioneve Covid-19, përkeqësimi i mungesës së furnizimit, rritja e çmimeve të energjisë, përmbysja në pjesë të tregjeve të tepërta të pasurive të paluajtshme në Kinë dhe inflacioni i rritur e shtojnë sasinë e një përzierje të pakëndshme të rreziqeve.

Burimi: Financial Time


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë