Treg

Ekspertët europianë: Tregu i aksioneve do të bjerë në kolaps në muajt e ardhshëm

Shumë ekspertë të mirënjohur europianë parashikojnë një kolaps të tregut të aksioneve në muajt ose tremujorët e ardhshëm bazuar në rritjen e rendimentit të obligacioneve, vlerësimet e shtrira dhe sjelljen spekulative nga pjesëmarrësit e tregut.

Kjo mund të jetë e vërtetë ose jo, shkruan Financial Times.

Një korrigjim i tregut është sigurisht i mundur por çdo kërcënim real për stabilitetin financiar global do të vazhdojë të plotësohet me doza masive të stimulit monetar dhe fiskal.

Deficitet fiskale do të rriten, ashtu si borxhi i sektorit publik dhe monedhat e kombeve që financojnë deficitet e tyre duke shtypur para do të bien, duke nxitur inflacionin nga dera e pasme.

Euforia - e shtyrë nga vaksinimet dhe heqja e kufizimeve në udhëtime dhe ndërveprim shoqëror - është e vështirë të injorohet. Ballafaqimi me këtë kontradiktë është i vështirë për shumë menaxherë të pasurive dhe shpesh çon në paralizë.

Por ka zgjidhje. Investitorët që kanë aftësinë për ta bërë këtë duhet të përqendrohen në krijimin e vlerës për periudha të gjata kohore sesa të kërkojnë të kapin rënien tjetër të tregut. Efektet e përbërjes janë të tilla sa që kërkon vetëm një rritje të vogël në kthim për të kompensuar edhe një rënie të madhe në treg.

Ajo që më shqetëson më shumë është se borxhi në krahasim me produktin e brendshëm bruto tani është në nivele rekord në SHBA, Eurozonë, MB, Japoni dhe Kinë. Borxhi i sektorit privat është veçanërisht i rrezikshëm pasi ai tenton të rritet në mënyrë të qëndrueshme për periudha shumë të gjata kohore dhe shpesh do të rrëzojë një numër bankash kur cikli të marrë fund papritur.

Ciklet e borxhit marrin fund duke hequr borxhin, i cili në kontekstin e një ekonomie të brishtë mund të shkaktohet nga një goditje e vogël e sistemit. Katalizatorët mund të vijnë nga çdo drejtim, pavarësisht nga perspektiva ekonomike: këto variojnë nga trazirat civile në shembjen e një fondi mbrojtës, një pandemi ose një krizë ushtarake.

Motoçikletat që zgjasin 75 vjet ose më shumë nuk ka gjasa të jenë me interes për shumicën e investitorëve, por kanë rëndësinë më të madhe për ata, përgjegjësitë e të cilëve përfshijnë kujdesin për interesat e fëmijëve dhe nipërve  tanë.

Secili nga episodet më të mëdha të heqjes së borxhit gjatë 300 viteve të fundit jo vetëm që ka shkaktuar përçarje të jashtëzakonshme në ekonominë botërore, por gjithashtu është shoqëruar me një "ndryshim gjeopolitik”: Revolucioni Francez dhe konfliktet pasuese përkuan me rënien e Francës, ashtu si edhe Depresioni i Madh për MB. Në mënyrë të ngjashme, kriza japoneze e viteve 1990 mund të ketë hapur rrugën që Kina ta zëvendësojë atë si central elektrik në botë.

Jetëgjatësia e super biçikletave i bën krizat e borxheve të sektorit privat pothuajse të pamundur të parashikohen edhe pse shkaqet (dhe pasojat) mund të identifikohen paraprakisht. Deri më sot,  rreziqet kryesore duhet të gjenden akoma në sektorin financiar, ku niveli i levave është rritur (në kundërshtim me matjet rregullatore, të cilat japin përshtypjen e bilanceve më të forta).

Kriza e borxhit që po krijon sot, dyshoj, të kontribuojë në thyerjen e zonës euro në dy blloqe: një bllok monedhe të fortë në veri dhe një ekonomi e bazuar në turizmin në jug.

Statistikat zyrtare të borxhit ende nuk marrin parasysh kostot e plota të pandemisë dhe provat sugjerojnë se niveli i shqetësimit në disa vende është plotësisht në kundërshtim me "ekonominë e kërcuar" të portretizuar nga disa. Borxhi në disa vende po çohet në nivele që nuk janë testuar kurrë nga "vigjilentët" e tregut të obligacioneve.

Atëherë, çfarë këshille mund t'u japë një menaxher asetesh investitorëve sot? Së pari, përqendrohuni në krijimin e vlerës dhe investimet afatgjata duke mbyllur çfarëdo kthimi që mundeni për një periudhë sa më të gjatë të jetë e mundur.

Me kthimin e investimeve në një trend rënës sekular, unë jam plotësisht i bindur se kjo është mënyra e vetme për të shmangur rrezikun e riinvestimit: rreziku që sapo një investim ekzistues të arrijë në maturim ai nuk mund të zëvendësohet nga një investim i ri me një kthim po aq tërheqës.

Së dyti, përqendrohuni te pasuritë reale që ofrojnë një farë mase mbrojtjeje nga inflacioni.

Së treti, mbrojtja e ekspozimeve në valutë. Nga një sektor dhe perspektivë gjeografike, ne u kemi rekomanduar klientëve tanë për disa kohë që të përqendrohen në asetet e infrastrukturës - të blera përmes investimeve të tregut të kapitalit publik në vend se privatisht në ankand - dhe për të shmangur ekspozimin e zonës së euros në jug.

Burimi: Financial Times/ Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë