Jete & Stil

Eksperiment i ri: Çfarë ndodh kur djemtë dhe vajzat studiojnë veçmas për 3 vjet

Shpesh herë ndodh që gjatë orës së mësimit vajzat dhe djemtë fillojnë luajnë lojëra, gjatë orës së mësimit, kjo çon në shpërqendrimin e vëmendjes gjatë procesit mësimor. Kjo ishte arsyeja pse një shkollë në qytetin Kamensk-Uralsky në Rusi vendosi të bëjë një eksperiment të pazakontë.

Në këtë eksperiment, djemtë dhe vajzat u ndanë gjatë procesit mësimor, ndërsa aktivitetet  e tjera shoqërore i kishin bashkë, si pushimet, eksursionet dhe aktiviteteve të tjera jashtëshkollore fëmijët i kalonin bashkë. Pra  ata qëndronin të ndarë vetëm gjatë mësimeve.

Pas përfundimit të shkollës fillore klasat duhet të bashkohen , kështu që komunikimi mes të gjithë fëmijëve duhet të jetë drejtpërdrejtë jo vetëm përmes telefonit apo rrjeteve sociale.

 Shkolla e mesme është periudha ku nxënësit krijojnë shoqëri të ngushte mës njëri tjetrit, dhe kjo sipas studiusve të këtij eksperimenti ndikon  në formimin e personaliteteve të fëmijëve.

 Në klasat ku  nxënësit studionin të ndarë, klasa e djemve ishte më e përqëndruar drejte sporteve.

Djemtë dhe vajzat shpërqendrohen nga njëri-tjetri.

Psikologët janë shumë të vetëdijshëm se nëse ka midis nxënësve një përfaqësues të seksit të kundërt, atëherë çdo djalë ose vajzë, qoftë edhe në mënyrë të pandërgjegjshme, do të përpiqet të bëjë përshtypje njëri-tjetrin. Prandaj, ata do të shpërqendrohen nga mësimi. Si rezultat, mësimi do të dështojë pasi fëmijët nuk janë në gjendje të përqendrohen.

Bashkëpunimi i vajzave në grup

Në këto klasa eksperimentale, vajzat prireshin të ishin të mira në kryerjen e detyrave kolektive. Ata vendosën rolet menjëherë, diskutuan për detyrën e tyre dhe e gjetën zgjidhjen së bashku.

Gjithashtu, mësuesit vunë re se vajzat duhet të vlerësohen gjithmonë, madje edhe për gabimet e tyre. Përndryshe, ata do të mbylleshin dhe do të ndiheshin të frikësuar për t'u përgjigjur në të ardhmen. Djemtë nuk e kuptojnë një metodë të tillë.

Djemtë e kuptojnë cilësitë e tyre të lidershipit në të gjitha klasat e meshkujve.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë