Lajme

Protesta e 1 majit, si një piknik pa bukë me vete

1 maji Dita ndërkombëtare e Punëtorëve për shumicën dërrmuese të shqiptarëve është  një rast për të festuar dhe pushuar. Është një ritual i mbetur nga komunizmi kur sipas ideologjisë së kohës klasa punëtore ishte në pushtet. Me realitetin e sotme fotografitë e protestës së kësaj dite janë pak për të thënë se edhe shqiptarët si në shumë vende të botës e kanë 1 majin ditën e shenjtë të protestës së punëtorëve.

 Në sheshin “Ushtari i Panjohur” në Tiranë protestuan pak vetë  të organizuar nga  Konfederata e Sindikatave të Shqipërisë. Kërkesa më e përsëritur në pankarta lidhej me statusin e minatorit i cili ende ka mbetur si një draft projekt ligji në parlament.

Një grup tjetër protestuesish u shfaqën tek Ministria e Energjetikës dhe një tjetër në Kombinat, ku punonjës të fasonerive kërkonin më shumë të drejta në punë dhe paga më të mira.

Grupe protestuesish nga shërbimi taksi kishte në Vlorë dhe në Shkodër. Ata kërkuan ndërhyrjen e Bashkive  dhe Krimit Ekonomik kundër informalitetit.

Edmond Hoxha

Një protestë mund të bëhet edhe vetëm, ashtu siç bëri një punëtor nga Fieri.  Edmond Hoxha mbajti një pankart të varur në qafë, në të cilën shkruhej “ Kam fuqi, kam zanat, nuk kam punë o i gjatë”. Mesazh i drejtohej kryeministrit Rama i cili shpesh ne publik shprehet se “në Shqipëri ka punë por s‘ka profesionistë”“1 Maji”-n në Shqipëri është datë pushimi zyrtare.

Qytetarë duke shëtitur në pedonale

Në Tiranë pedonalja ishtë mbushur më njerëz dhe muzika e rrugës  i dha hare pushimit . .

Një protestë mund të bëhet edhe vetëm, ashtu siç bëri një punëtor nga Fieri. Edmond Hoxha mbajti një pankart të varur në qafë, në të cilën shkruhej “ Kam fuqi, kam zanat, nuk kam punë o i gjatë”. Mesazh i drejtohej kryeministrit Rama i cili shpesh ne publik shprehet se “në Shqipëri ka punë por s‘ka profesionistë”

Qytetarë në Parkun e Liqenit Artificial

Tek parku i liqenit, si gjithnjë që prej komunizmit dhjetëra familje vazhdojnë të shtrojnë drekën në natyrë ,e plotë të tjerë i kundronin nga lokalet.


E njëjta pamje , me pak ndryshime ishte në çdo qytet të vendit.

Shqiptarët ende festojnë për 1 maj.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë