Shendet

Covid-19: A ka ndonjë kufizim sa mund të përkeqësohen variantet?

Është e qartë që tani kemi të bëjmë me një virus që përhapet shumë më lehtë, sesa versioni që u shfaq në Wuhan në fund të 2019.

Pra, a jemi të dënuar për një paradë pa mbarim të varianteve të reja dhe të përmirësuara, të cilat bëhen më të vështirë?  Apo ka një kufi për sa më keq mund të bëhet koronavirusi?
Vlen të kujtohet udhëtimi në të cilin është kryer ky virus.
"Kur viruset kërcejnë te njerëzit do të ishte "shumë e rrallë që ata të ishin të pandryshueshëm,"tha Wendy Barclay, një virolog nga Kolegji Imperial në Londër.

LEXO EDHE:
- OBSH ka njoftuar një sistem të ri emërtimi për variantet e Covid-19
- Variantet e Covid 19, cilët janë më të përhapurit dhe sa duhet të shqetësohemi
- Ekspertët: Duhet të kemi kujdes se Covid-19 do të ketë variante më të rënda
- Variantet e reja, ç’po bëjnë vendet më të vaksinuara për të ndaluar Covid-19

Pra, deri kur do kemi variante të reja?
Ekspertët thonë se mënyra më e mir për të krahasuar viruset është të shikojmë R0 të tyre. Është numri mesatar i njerëzve që secili person i infektuar transmeton një virus nëse askush nuk ishte imun dhe askush nuk mori masa paraprake shtesë për të shmangur infektimin. Ky numër ishte rreth 2.5 kur filloi pandemia në Wuhan dhe mund të ishte deri në 8.0 për variantin Delta, sipas modeluesve të sëmundjes në Imperial.


"Ky virus na ka befasuar shumë. Ishtë përtej çdo gjëje nga e cila kemi frikë.Fakti që ka ndodhur dy herë në 18 muaj, dy prejardhje (Alpha dhe pastaj Delta) secila 50% më e transmetueshme është një sasi fenomenale e ndryshimit", tha Aris Katzourakis, i cili studion evolucionin viral në Universitetin e Oksfordit.
Ai shpjegon se ka ende hapairë që R0 të përkeqësohet.

"Në fund të fundit ka kufij dhe nuk ka një virus super-përfundimtar që ka çdo kombinim të keq të mutacioneve," tha shton Katzourakis.
Sipas ekspertëve kkziston edhe koncepti i shkëmbimeve evolucionare në mënyrë që të bëheni më të mirë për një gjë, shpesh keqësoheni për diçka tjetër. Ata shkruajnë se programi më i shpejtë i vaksinimit në histori do t'i japë virusit një pengesë tjetër për të evoluar.
"Ështëe mundur që ndryshimet në virus që e bëjnë atë më të mirë në shmangien e vaksinave mund të përfundojnë duke kompromentuar aftësinë e tij për të transmetuar në një kuptim absolut,"  Katzourakis.

Ai mendon se varianti Beta  i cili ka një mutacion të quajtur E484K që ndihmon në shmangien e përgjigjes së sistemit imunitar por nuk ka arritur të zhvillohet është një shembull i kësaj. Sidoqoftë, Delta ka mutacione që e ndihmojnë atë të përhapet dhe pjesërisht i shmanget imunitetit.

Ajo që do të dalë të jetë strategjia optimale për koronavirusin është akoma e vështirë të parashikohet. Viruse të ndryshëm përdorin teknika të ndryshme për të vazhduar infektimin. Fruthi është shpërthyes, por lë pas imunitet gjatë gjithë jetës. Gripi ka një R0 shumë më të ulët, mezi mbi 1, por vazhdimisht ndryshon ndaj bëhet ngjitës.
Ekspwrtër shpjegojnë se një gjë që pretendohet shpesh, por tërheq përbuzje shkencore, është se virusi duhet të bëhet më i butë në mënyrë që të përhapet më lehtë. Ka shumë pak presion evolucionar mbi virusin që kjo të ndodhë. Virusi është tashmë në personin tjetër shumë kohë para se të vrasë personin që është infektuar. Dhe njerëzit që janë më shumë transmetues (të rinjtë) janë ata që nuk sëmuren shumë.

Burimi: BBC/ Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë