Histori

Charlie Chaplin, 130 vjet më parë lindi gjeniu i komedisë së përjetshme

Ishte një nga gjenitë komikë të pavdekshëm në histori, por gjithashtu një aktor i madh dramatik. Më 16 prill 1889, 130 vjet më parë, Charlie Chaplin lindi në Londër, një nga shenjtët e kinemasë të të gjitha kohërave. Ai bëri gjenerata të tëra të qeshin me karakterin e Charlot, vagabondit me një zemër të butë që e bëri atë një yll të kinemasë së heshtur.

Ai hyri në histori me mbi nëntëdhjetë filma, duke përfshirë një seri shumë të gjatë të filmave të shkurtër me karakter Charlot (“The Tramp” në origjinal), dhe me 11 filma. Aktor, regjisor, skenarist, si dhe kompozitor muzikor dhe producent filmi. Chaplin ishte një nga regjisorët më të rëndësishëm të të gjitha kohërave. Tre çmime “Oscar”të fituara (1929, 1972, 1973) dhe vlerësime të ndryshme si Kavaljer i Perandorisë Britanike (1975), Urdhër i Madh i Nderit të Republikës Italiane (1952), Komandant i Legjionit të Nderit (1971) dhe vlerësim “Honoris Causa” në Letërsi në Universitetin e Oksfordit (1962), japin vetëm pjesërisht një ide të peshës së tij në historinë e kinemasë.

Chaplin arriti të kalojë tranzicionin epokal midis heshtjes dhe zërit të padëmtuar. Sezoni i parë përfshin kryeveprat si “Il monello” (me të rinjtë Jackie Coogan, xhaxhai Fester i “Familjes Addams”), “La fever del oro” dhe “Luci della città”, ndërsa në fazën e dytë ata kthehen me “Diktatori i madh” (në të cilin tallet me Adolf Hitlerin në periudhën para luftës), “Luci della Ribalta” dhe “Monsieur Verdoux”. Puna e tij e fundit, që nga viti 1966, është “Contessa of Hong Kong”, në të cilën ai drejton nga regjisori Marlon Brando dhe Sophia Loren.

I vlerësuar si artist, Chaplin nuk kishte një jetë të lehtë në Shtetet e Bashkuara. Në pamjet e opinionit publik së pari për jetën e tij të trazuar private (11 fëmijë nga 4 gra, i fundit prej të cilëve ishte u njoh 17 vjeç, kur Chaplin ishte 53), u bë një nga objektivat e preferuar të shtypit për pozicionin e tij progresiv.

Akuzat si filokomunist, i kushtuan atij largimin nga Shtetet e Bashkuara, me zgjedhjen pasuese për të jetuar në Zvicër, deri në ditën e vdekjes së tij, që ndodhi në ditën e Krishtlindjes të vitit 1977. Pajtimi me opinionin publik amerikan u zhvillua vetëm në fillim të viteve 70, kur u kthye në SHBA, në vitin 1972, për të tërhequr çmimin e tij të dytë “Oscar”.

Më Shumë