Treg

Çfarë kanë të përbashkët lira në rënie e Turqisë dhe bastisja e naftës e Amerikës?

Lira turke ra dhe presidenti i SHBA-së Joe Biden sapo sulmoi rezervat e urgjencës të naftës të Amerikës.

Çfarë kanë të përbashkët këto gjëra?

Ato kanë të bëjnë me inflacionin dhe normat e interesit.

Në fillim të kësaj jave, presidenti amerikan Joe Biden mori vendimin për të mbajtur Jerome Powell si kreun e Rezervës Federale - Bankës Qendrore të Amerikës - për katër vitet e ardhshme. Kjo duket se ka tronditur tregjet për të besuar se normat e interesit do të rriten më shpejt nga sa mendonim.

Pse kështu? Nuk është plotësisht e qartë, por ka një pikëpamje: kjo nuk ka të bëjë aq shumë me Powell-in, sa me Bidenin dhe drejtimin e përgjithshëm të udhëtimit të tij.

E shihni, disa njerëz menduan se Biden do të hiqte Powell për Lael Brainard, i cili është gjithashtu në Rezervën Federale. Pra, nëse nuk dëshironi të jeni vërtet pedant, sigurisht që mund të argumentoni se një zhvendosje te Brainard do të kishte qenë provë që a) Biden ishte i sigurt se do të ecte në rrugën e tij dhe (ndoshta) b) se politika monetare ndoshta do të gabonte.

Tregjet kanë të bëjnë me pritshmëritë, dhe ata prisnin dikë edhe më të prirur për të shtypur para sa më parë. Ata nuk e kuptuan këtë, kështu që filluan të vënë bast se normat e interesit do të rriten.

Si rezultat, gjërave që nuk u pëlqejnë normat më të larta të interesit – ari dhe aksionet e rritjes së ndjeshme u shitën, ndërsa dollari amerikan shkoi më lart.

Një nga viktimat më të dukshme deri më tani ka qenë lira turke. Lira ka qenë në një tendencë rënëse afatgjatë për më shumë se një dekadë. Por tani gjërat u bënë ekstreme: monedha humbi më shumë se 15% të vlerës së saj ndaj dollarit në një ditë të vetme.

Kjo është më shumë si lloji i lëvizjes që do të prisnit në një kriptomonedhë, dhe në të vërtetë blogu ZeroHedge tani i referohet lirës si "erdocoin".

Tani, Turqia është pothuajse në mënyrë unike e qeverisur keq, dhe ka qenë për një kohë të mjaftueshme për të zbutur frikën nga çdo ekspozim sistemik. Pra, kjo nuk është domosdoshmërisht simptomatike e një problemi më të gjerë të tregut në zhvillim. Por ajo tregon se çfarë ndodh me aktivet më të brishta kur tarifat madje lënë të kuptohet për lëvizje.

Pse? SHBA është e prirur të ulë çmimet e naftës, sepse nëse ka një gjë që konsumatorët (d.m.th., votuesit) e urrejnë vërtet, janë çmimet më të larta në pompë. Dhe kërcënimi për lirimin e rezervave në fakt ndihmoi në uljen e çmimeve të naftës së papërpunuar gjatë javës së fundit apo më shumë.

Por, siç ndodh shpesh me këto gjëra, ishte rasti i "blej thashethemet, shet lajmet" (ose anasjelltas në këtë rast).

Pavarësisht nëse kjo funksionon apo jo,është një tregues se si qeveritë ka të ngjarë t'i përgjigjen çmimeve shqetësuese në rritje.

Siç thekson kolona e Financial Times, rezerva strategjike më parë është aksesuar vetëm në tre raste. “Dy janë të lidhura me luftërat. E treta erdhi si përgjigje ndaj uraganit Katrina. E vetmja emergjencë me të cilën përballet Biden është ajo politike.”

Ky është çelësi. Biden (dhe politikanët në përgjithësi) nuk mund ta injorojnë inflacionin. Por ato as nuk mund të lejojnë rritjen e normave të interesit që do të shkaktonte recesionin që do të kërkohej për të kontrolluar inflacionin në këtë fazë.

Kështu që ju mund të prisni më shumë nga ky lloj gjesti – rregullime afatshkurtra, kontrolle të drejtpërdrejta dhe të tërthorta të çmimeve, kontrolle të kapitalit – përpara se të arrijmë në fazën ku rritja e normave të vlerësohet politikisht e pranueshme.

Një arsye pse kjo ndoshta do të funksionojë për pak kohë është sepse do të prisnit që inflacioni të zbutet në një moment, ndoshta mjaft shpejt, pasi të merrni valët nga vala e parë që ulen (përpara se të vijë vala tjetër).

Në atë moment, ju mund të merrni një deklaratë fitoreje, një ndjenjë që bankat qendrore nuk kanë nevojë të veprojnë aq shpejt dhe një ringjallje për tregjet. Të paktën derisa inflacioni të kthehet më vonë.

Gjithsesi, do të shohim se çfarë do të ndodhë. Mjafton të them se mendoj se frika e papritur e tregut nga normat më të larta do të ulet duke marrë vetëm pak inkurajim. Kjo ndoshta nuk do ta kursejë lirën, mjaftueshëm.

Burimi: Money Week/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë