Hyr

Po ndodh

T'pa thana podcast 🌱🎧 I ftuar, Ardian Ndreca: Një profesor shqiptar në Urbaniana të Romës

Blog

Autor, GazetaSI

Për shumë arsye nuk e kisha menduar se mund të shkruaja. E para, për shkak të besimit të trashëguar nga rinia ime e hershme se “ shkrimi “ nuk është pika ime e fortë. Se dyti për shkak të mendësisë që “shkrimi” ka të bëj më së shumti me mjeshtërinë e përdorimit të fjalës.
Por pas 45 vitesh jetë dhe 23 vjet eksperiencë në Universitet, në sektorin privat dhe në qeveri kam kuptuar që “ të shkruarit “ më tepër se vokacion lidhet me motivimin dhe nevojën për të ndarë me njerëzit atë që mendon. Vëtëm kur shkruan ke mundësi të ndërtosh marrëdhënie të qënësishme me shumë njërëz që nuk i njeh persoalisht , ke mundësi të shkëmbesh, ke mundësi të mësosh. Kur fillova të shkruaj kuptova sa pak dija. Ky blog u krijua pikërisht për të shkëmbyer me lexuesit mendime mbi ekonominë, politikën dhe shoqërinë që kemi ndërtuar dhe dëshirojmë që të trashëgojnë brezat e ardhshëm.

+ Shfaq më shumë

Artikujt

Irena Beqiraj

Zgjedhjet e grave dhe kriminaliteti

Nuk ka pasur një studim tjetër i cili të ketë krijuar "furtunë reagimesh" sesa studimi i ekonomistit Steve Levitt dhe juristit John Donohue mbi kriminalitetin i botuar në…

Irena Beqiraj

Me çfarë dëgjojmë, lum si ne, me arsimin e lartë që kemi, mjerë ne!

Znj. Manastirliu dje na njoftoi që me anë të procesit të ndërkombëtarizimit "synojmë që deri në 2030, Shqipëria të jetë pikë reference në rajon për arsimin e lartë dhe…

Irena Beqiraj

Kush e heton mashtrimin e Institucioneve Financiare që licencon Banka e Shqipërisë?

Në 20 gusht të vitit 2012, Jim Puzzanghera në Los Angeles Times raportonte: Kompania e mbledhjes së borxhit Brachfeld filloi të ndjekë Senatorin e shtetit Lou Correa (D-Santa…

Irena Beqiraj

Bëni aq fëmijë sa mund t’i çoni përpara edhe të vetme!

Marinela, Gilberta edhe Hegla, tre asistentet e mia brilante edhe vajza të reja shpesh më pyesnin: Na thuaj një gjë që ndikon katërcipërisht jetën e një gruaje? Fëmija…

Irena Beqiraj

Kur klasës së mesme mirëqenia i përcakton vetëdijen, demokracia është e pamundur!

Barrington Moore pohonte: “Pa borgjezi nuk ka demokraci! Teoria e modernizimit kishte në bazë një koncept të thjeshtë: " rritja ekonomike çon në krijimin e një klase të…

Irena Beqiraj

Ç’mund të mësojnë shqiptarët nga tufa e majmunëve Keekorok

Tufa Keekorok ishte tufa me të cilën neuroshkenctari Sapolksy kishte filluar studimet mbi sjelljet shoqërore të majmunëve babunë në Kenia, studime që zgjatën plot 30 vite. Babunët, njësoj…

Irena Beqiraj

Emigracioni e natyra kolektive e produktivitetit individual!

Ndërsa shqiptarët emigrojnë duke e tkurrur popullsinë vendase, efektet e këtij largimi kanë filluar të bëhen gjithmonë e më të dukshmë ne ekonomi. Ulja e papunësisë ka ardhur…

Irena Beqiraj

Sinqeriteti i zonjës Xhaçka!

Sot rrjeti ishte mbushur me një sekuencë të intervistës së deputetes Xhaçka,  në të cilën ajo shprehej se "plazhi  i është dhënë bashkëshortit të saj kundrejt tarifës, me…

Irena Beqiraj

Kur banditët rrethohen nga të marrë!

Në vitin 1976 ekonomisti Carlo Cipolla, në një ese argëtuese prej 60 faqesh prezanton 5 ligjet themelore të një force që ai e perceptonte si kërcënimin më të…

Irena Beqiraj

Miti i përfitimeve që vijnë nga kapitali i huaj!

Në publik, sa herë flitet për investime me kapital të huaj, një ngazëllim i shfrenuar buron jo vetëm nga komentuesit por fatkeqsisht edhe nga ekonomistët. Teorikisht, flukset hyrëse…