Fotografi

“California Kiss”, fotografia që simbolizon dashurinë e përjetshme

Një çift nga viti 1955 duke u puthur brenda një makine, imazhi i të cilit pasqyrohet në pasqyrën e pasme. Kjo është një nga fotot më të famshme dhe domethënëse të fotografit amerikan Elliott Erwitt, një simbol i dashurisë së përjetshme që rrezaton botën përreth me dritë.

“California Kiss”, një moment i kapur përgjithmonë

Një imazh që ngrin një çast lumturie të pastër në kohë dhe e bën atë të përjetshëm, të pavdekshëm, përtej kohës dhe hapësirës. Ashtu siç u ndodh dy të dashuruarve të cilët, të humbur në atë puthje para detit, nuk vërejnë se çfarë po ndodh përreth tyre. Fotoja duket e ndërtuar, por është spontane. Siç tregon fotografi në biografinë e tij, “fati” dhe shansi luajtën një rol themelor në bërjen e fotografive të tij më të famshme, si kjo. Në intervista të shumta ai shpesh ka pranuar se thjesht e gjeti veten në vendin e duhur dhe në kohën e duhur. Elliott Erwitt pëlqente të fotografonte të ashtuquajturat subjekte “të pamundura”, domethënë ato të pakapshme, duke lëvizur shumë ose duke përfunduar menjëherë. Motoja e tij ishte dhe është “kap sekondën e përsosur” dhe ai e bëri atë në mënyrë të përsosur në “California Kiss”.

Një vështrim ironik në botë

Elliott Erwitt renditet botërisht midis mjeshtrave të mëdhenj të fotografisë të të gjitha kohërave. Stili i tij i pagabueshëm, i karakterizuar nga bardh e zi dhe një karakter ironik, drejtohet gjithmonë nga një dogmë e vetme e shkëlqyeshme: vëzhgimi si një pikënisje për të bërë çdo lloj shkrepje. Erwitt i ka bërë të gjitha fotografitë e tij në të zezë dhe të bardhë, me të cilat ai na ofron një vizion shumë personal të botës. Vështrimi i tij është përqendruar pothuajse ekskluzivisht te njerëzit dhe kafshët, të kapur në qëndrime dukshëm të parëndësishme dhe ndonjëherë edhe komike. Ajo që del nga këto fotografi janë emocionet e qenieve njerëzore, të shikuara dhe të përfaqësuara në një mënyrë të thjeshtë dhe të sinqertë, dhe të karakterizuara gjithmonë nga një prekje e humorit.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë