Jete & Stil

Blerjet që do t’ju ndihmojnë të kurseni para

Sa herë që blejmë mallra dhe shërbime ne duhet të vendosim se cili çmim ne jemi të gatshëm të paguajmë për to. Kur çmimi varet nga cilësia, është e lehtë të zgjedhësh. Por në qoftë se ju duhet të zgjidhni midis një versioni të buxhetit për të cilin jeni mësuar dhe disa risi të kushtueshme, kjo është kur ju keni një dilemë duke u përpjekur të vendosni nëse duhet të paguani ose jo.

Më poshtë kemi mbledhur një grup të gjërave që do të përmirësojë nivelin e jetës tuaj dhe të paguajë shpejt koston e tyre.

Makinë kafeje

A e doni kafenë dhe nuk e humbisni kurrë një shans për të marrë një filxhan kafe të freskët në një dyqan kafeje? A nuk keni blerë ende një aparat kafeje? Kostoja e lartë e kësaj pajisjeje është ajo që ju frikëson, apo jo? Pastaj le të numërojmë:

Një filxhan kafeje kushton nga $ 2 deri në $ 5, me një çmim mesatar prej $ 3.50. Nëse merrni një filxhan kafe çdo ditë që do të jetë rreth 1300 dollarë në vit. Kostoja do të jetë më shumë nëse nuk jeni personi i vetëm në familje që pi kafe ose nëse pini më shumë se një filxhan çdo ditë. Makinat e kafesë kushtojnë rreth $ 500 mesatarisht.

Pra, nëse përfshini koston e kafesë, energjisë elektrike dhe shërbimit, aparati i kafes në shtëpi do të paguhet brenda një viti. Sapo të keni atë, do të merrni pijen më të shijshme në botë vetëm për koston e prodhimit, që është rreth 20 cent për filxhan ekspres.

Ngrirës

Mund të duket sikur nuk ka asgjë të dobishme për ngrirësit - vetëm shpenzimet. Ju gjithashtu do të duhet të gjeni një vend për të. Per cfare?

Supermarketet shpesh ofrojnë marrëveshje të leverdisshme dhe nëse keni një mundësi për të mbajtur produktet për një kohë të gjatë, atëherë ju mund t'i bleni ato me çmime të mira disa muaj përpara. Për shembull, ne kemi nevojë për vitamina gjatë gjithë vitit, por çmimet për gjelbërimin sezonal janë shumë të ndryshëm nga çmimet për të njëjtat produkte në sezonin jashtë sezonit. Gjithashtu, blerja e mishit dhe peshkut në vëllime të mëdha është me kosto më efektive (një salmon i tërë do të kushtojë dy herë më pak se salmonët me të njëjtën peshë).

Frigorifer nuk kushton më shumë, kërkon të njëjtën sasi të energjisë elektrike dhe nëse përdoret si duhet, ajo do të paguajë koston e saj brenda 3 viteve. Në fillim përpiquni të bëni hapsira të ndryshme në frigoriferin tuaj dhe nëse doni idenë e ngrirjes së produkteve dhe të hahet freskët në sezon, atëherë mund të merrni në konsideratë blerjen e një ngrirës më të madh.

Rubineta termostatike e dushit

Në fillim, mund të duket se mekanizmi që rregullon temperaturën e ujit me parametrat e paracaktuar është një gjë shtesë. Pse nuk mund ta aktivizoni vetë ujin e nxehtë dhe ta rregulloni atë? Kjo vegël gjithashtu kushton 3-4 herë më shumë se një raketë e zakonshme.

Por, në fakt, një rubinetë termostatash dushi është diçka që mund t'ju ndihmojë të kurseni para (një kalkulator për kursimin e ujit dhe energjisë elektrike do t'ju ndihmojë të shihni dallimin) sepse nuk do të keni nevojë të kaloni kohë duke rregulluar temperaturën e nevojshme të ujit. Gjithashtu, do të jeni në gjendje të fikni ujin kur  të doni- do të jetë temperatura e duhur kur e ndizni përsëri dhe nuk do të ngriheni të mbuluar me një shkumë sapuni ndërsa përpiqeni të rregulloni temperaturën e ujit.

Furrë me induksion

Nëse krahasojmë induksionet e ngjashme dhe sobat elektrike nga një prodhues, i pari do të kushtojë dy herë më shumë. A ia vlen të paguani për një risi të modës?

Stufat e induksionit kanë një efikasitet shumë të lartë - rreth 84% e energjisë së tyre nxisin ushqimin tuaj. Për shembull, një stufë elektrike ka një efikasitet të ndryshëm - 70%, ndërsa vetëm 40% e energjisë së stufës së gazit shkon për ngrohjen e ushqimit. Kjo do të thotë që ushqimi është gatuar më shpejt në soba me induksion, kështu që konsumi i energjisë zvogëlohet. A nuk është më kosto-efektive?

Gjithashtu, furrat me induksion kanë përparësi shtesë. Ata nuk punojnë nëse nuk vendosni një enë me një madhësi të caktuar. Kjo do të thotë që nëse lëshoni një kazan dhe harroni ta fikni sobën, nuk do të punojë që konsumon elektricitetin më kot. Dhe që nga sipërfaqja e këtyre soba nuk nxehet, rreziqet për të djegur janë gjithashtu më pak.

Llamba LED

Nuk është një pjesë e teknologjisë që ju duhet t'i kushtoni vëmendje - bulbs LED. Megjithëse ata kanë shumë përparësi, këto llamba nuk janë aq të njohura. Ata kanë vetëm një disavantazh - kosto të lartë. Le të shohim numrat:

Çmimi i një llambë LED është rreth 8 herë më i lartë se një llambë normale. Por në të njëjtën kohë, një llambë LED konsumon 10 herë më pak energji elektrike. Gjithashtu periudha e shërbimit të një llambë LED është 10,000-25,000 orë, ndërsa për një llambë inkandeshente është 1,000 orë - kjo do të thotë se duke përdorur një llambë LED, ju do të ndryshoni një llambë konvencionale 20 herë. Përfundimisht, një llambë LED bëhet rreth 7 herë më ekonomike se një normale.

Xhami që kursen energji

Përkundër faktit se një shtresë e kursimit të energjisë në qelq u përdor për herë të parë në vitet 70 të shekullit të kaluar, shumica e konsumatorëve në ditët e sotme preferojnë të mos e paguajnë më tepër për këtë opsion. Dhe nuk është për t'u habitur, sepse kostoja e një dritare me qelqin Loë-E rritet me 50-80%. A ka të vërtetë kuptim për t'i blerë ato? Le të shohim:

Rreth 40% e humbjes së nxehtësisë në shtëpitë tona bien në xham. Vetëm mos harroni se sa para paguani për ngrohje, kështu që gjysma e këtyre parave shkon për ngrohjen e jashtme. Veshje me  me xham lejon reduktimin e transferimit të nxehtësisë përmes qelqit me 75-90% (varësisht nga lloji i veshjes).

Nëse merrni një llogaritëse dhe faturat tuaja, mund të llogarisni lehtë kursimet e mundshme që mund të keni. Mos harroni të përfshini elektricitetin e tepërt që përdorni për ngrohjen e shtëpisë, si dhe energjinë elektrike të përdorur nga kondicionerët për ftohjen e shtëpisë tuaj derisa është e nxehtë jashtë sepse punimet e xhamit për kursimin e energjisë e mbajnë shtëpinë tuaj si të ngrohtë dhe të ftohtë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë