Jete & Stil

Bimët që mbajnë mushkonjat larg shtëpisë tuaj

Mushkonjat nuk janë vetëm të bezdisshme, por gjithashtu paraqesin një rrezik të konsiderueshëm shëndetësor. Mushkonjat konsiderohen si familja më e rrezikshme e insekteve në botë dhe transmetojnë sëmundje jashtëzakonisht të dëmshme si malaria, ethet e verdha, Chikungunya, virusi i Nilit Perëndimor, ethet e dengutit, filariasis dhe virusi Zika. Mushkonjat janë tërhequr për njerëzit dhe kafshët e tjera nga aroma e dioksidit të karbonit dhe aromat e tjera joshëse që emetojnë. Për fat të mirë, ka aroma që mund të përdoren për të mbajtur mushkonjat larg pa përdorimin e kimikateve.

Më poshtë do të gjëni 8 bimë të zakonshme të kopshtarisë që mund të shërbejnë si një pengesë për mushkonjat..

Livando

Aroma e këndshme e livando është perceptuar si armik i mushkonjave. Si një bonus shtesë, livando gjithashtu ka veti anti-fungale dhe antiseptike. Ju mund ta mbillni atë në kopshtin tuaj ose në tenxhere të vendosura pranë dyerve dhe dritareve. Për mbrojtje edhe më të mirë, ferkoni lulet e livandos  në lëkurën tuaj për të liruar vajrat e saj.

Marigolds

Marigoldët janë një lule e lehtë për t'u rritur, që përmban tiofene, një kompleks me vetitë e insekteve që i kundërvihen insekteve. Ato janë efektive në parandalimin e mushkonjave, aphids, thrips, ëhiteflies, Beetles mollë Bean, kungull bugs, dhe domate hornëorms.

Geraniums

Geraniums janë një fabrikë shumë dekorative që gjithashtu mund të pengojë mushkonjat dhe disa lloje të insekteve. Ndërsa këto bimë me rritje të shpejtë si klimat e ngrohtë, me diell dhe të thatë, ato gjithashtu mund të rriten në vende të ftohta në mbjellësit dhe duhet të jenë të shkurtuara shpesh.

Rozmarinë

Fresh rosemary, close-up, selective focus

Kjo bimë përdoret zakonisht për ti shtuar pjatës aromë, por aroma e saj drusore është gjithashtu efektive në mbajtjen e mushkonjave, karabinë lakër, dhe karrota fluturon në gji.. Vetëm vendosni disa gjethe rozmarine në zjarr dhe aroma që prodhon do të mbajë mushkonjat bezdisshëm larg.

Spearmint

Fresh mint on a wooden table

Ja një barishte tjetër që i shërben më shumë qëllimit sesa thjesht përdorimit të kuzhinës. Studimet kanë zbuluar se vaji I kësaj bime mund të pengojë vektorët e malaries, filarial dhe ethe të verdhë për një periudhë 60-180 minuta.

Pennyroyal

Pennyroyal është një reputacion i njohur natyror i mushkonjave. Mbajtja e rrjedhjeve të grimcuara të bimës në xhepat tuaj mund të garantojë vetëm se mushkonjat do të qëndrojnë larg. Ju mund ta mbillni atë rreth shtëpisë tuaj për të dekurajuar mushkonjat nga hyrja.

Borzilok

Basil nuk është vetëm një barishte e shijshme që mund të përdorësh për të sezoni ushqimin tuaj të preferuar italian, por është edhe një armik i butë natyror i mushkonjave. Për shkak të aromës së mprehtë që del nga gjethet, mushkonjat preferojnë të mos i afrohen asaj. Në fakt, ekzistonte një studim që tregonte se ishte potencialisht toksik për mushkonjat.

Catnip

Nepeta cataria or catmint flowers.

Jo vetëm që macja juaj e përkëdhelur do t'ju falënderoj për bimët e maceve në kopshtin tuaj, por gjithashtu do të jeni në gjendje të shijoni ecjen në kopshtin tuaj pa marrë kafshime të bezdisshme të mushkonjave. Studimet kanë treguar se catnip është rreth 10 herë më efektive se DEET në mënjanimin e mushkonjave.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë