Jete & Stil

Beteja e Britanisë kundër paketimeve plastike

Pothuajse një e treta e paketimit plastik e përdorur nga supermarketet në Mbretërinë e Bashkuar janë ose jo-riciklueshme përmes skemave të mbledhjes standarde ose e vështirë për t’u ricikluar, sipas një analize të re nga një grup konsumatorësh.

Analiza e paketimit të përdorur për 27 sende të përditshme të markave të veta në 10 zinxhirë të mëdhenj zbuloi se supermarketi Lidl kishte përqindjen më të ulët të paketimit gjerësisht të riciklueshëm, në masën 71%. Islanda (73%), Ocado (74%) ishin gjithashtu afër fundit të grumbullit. Në përgjithësi, analiza zbuloi se deri në 29% e paketimit plastik nuk ishte i riciklueshëm.

Performuesi më i mirë ishte Morrisons me paketim lehtësisht të riciklueshëm për 81% të produkteve të testuara.

Shembull: Një tortë me çokollatë në Morrisons ishte në një kuti plastike të riciklueshme, ndërsa një tortë në  Lidl ishte në një paketim të përzier me përbërje jo të riciklueshme brenda një kutie të riciklueshme. Produkte të tjera kishin etiketa që dukeshin vetëm kur ushqimi nuk ishte i paketuar.

Besohet se shumë më tepër mund të bëhet për të rritur sasinë e paketimit të riciklueshëm dhe mënyrën se si është etiketuar në mënyrë që konsumatorët të dinë se çfarë mund të riciklohet dhe si ta riciklojnë atë “, tha Nikki Stopford, drejtor i hulumtimit dhe botimit.

Kriza e ndotjes plastike e bën më të rëndësishme se kurrë që qeveria, prodhuesit dhe supermarketet të bëjnë më të mirën për të dëbuar materialet plastike që nuk mund të riciklohen dhe të promovojnë përdorimin e paketimit më pak të dëmshëm. shtoi më tej ai/The Guardian


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë