Biznes

Bankat italiane, për Moody’s skenari është negativ

Agjensia shqyrton perspektivën e sistemit të kredisë të gjashtë vendeve të eurozonës për efektet e koronavirusit

Moody’s ekzaminon efektet e para të krizës së koronavirusit mbi bankat europiane dhe perspektiva e sistemit bankar italian në tërësi rishikohet në negative nga e qëndrueshme. Perspektiva e sistemeve bankare të Francës, Spanjës, Hollandës, Danimarkës dhe Belgjikës u ripa negative gjithashtu.

Më në detaj, Moody’s rishikoi këndvështrimin e saj për vlerësimin e depozitave afatgjatë të katër bankave (Mediocredito Trentino-Alto Adige, Banco Bpm, Bper Banca dhe Credito Emiliano) në negativë nga e qëndrueshme dhe vlerësimi i borxhit të vjetër të pasiguruar të pesë bankave të tjera (Intesa Sanpaolo dhe Banca Imi, Bper Banca, Credito Valtellinez dhe Mediobanca). Parashikimi për një institucion (Banca Monte dei Paschi di Siena) ka shkuar nga “pozitive” në “zhvillim”, në rrugën e zhvillimit. Agjensia ka vendosur nën vëzhgim për një vlerësim negative ose për statusin “drejtim i pasigurt” listimin ose vlerësimin e katër bankave të tjera (Banca Sella, Cassa Centrale Raiffeisen, Credit Agricole Italia dhe Cassa Centrale Banca). Vlerësimi e qëndrueshme për Unicredit është konfirmuar.

Në një shënim, agjensia e vlerësimit thekson se veprimet “pasqyrojnë përkeqësimin e mjedisit operativ të shkaktuar nga përhapja e koronavirusit në Itali dhe rreziqet anësore të lidhura me të për profilet e kredisë së bankave italiane”. Sipas agjencisë, shumë institucione janë veçanërisht të ekspozuar ndaj një përkeqësimi të cilësisë së aksioneve, një përkeqësimi të kapitalizimit dhe kushteve më të vështira për financim. “Luhatshmëria e lartë – lexohet në raportin e Moody’s – do ta vështirësojë financimin e tregut pavarësisht masave agresive të nisura nga Banka Qendrore Europiane për të siguruar likuiditet të bollshëm”./lastampa/

Më Shumë