Jete & Stil

Bakshish-dhënës të këqij

Bakshishet s'janë te detyrueshme por në disa kultura nëse nuk le një bakshish konsiderohet si shkelje e rregullave të mirësjelljes.

 Por duket se edhe sa i përket lënies së bakshishit, kemi grupe të ndara, në ato njerëz që janë dorë shtërnguar dhe nuk lënë asnjë qindarkë, dhe të tjerë e kanë pjesë të kulturës së tyre, lënien e bakshishit.

Sipas një studimi të ri nga creditcards.com, 10 % e të rinjve nuk lënë asnjë bakshish kur dalin për të ngrënë diçka. Ndërkohë që sa i përket brezit të vjetër vetëm 3 % e tyre nuk lënë asnjë bakshish.

Por sipas studimit, edhe në rastet kur të rinjtë lënë bakshish, ai zë rreth 15 % të faturës, ndërkohë që mesatarja kombëtare është 18 deri në 20 %.

I njëjti qëndrim zbatohet edhe për ata që ofrojnë shërbime të tjera, siç janë shoferët e taksive. 18 % e të rinjve nuk lënë asnjë bakshish edhe kur kanë një mundësi për ta bërë këtë.

Kujtojmë gjithashtu se askush nuk i kalon amerikanët, sa i takon bujarisë në lënien e bakshisheve. Kjo për shkak se në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, lënia e bakshishit është shndërruar në një ritual të zakonshëm, në ndryshim nga shumë vende të tjera.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë