Njerez

Artistët që pikturonin muret për të sfiduar talebanët pas sundimit të tyre të fundit, tani po fshihen nëpër botë. Edhe në Shqipëri

Omaid Sharifi donte t'u kujtonte njerëzve se Afganistani mund të ishte i bukur pavarësisht luftës.

Ai donte të mbulonte muret e Kabulit, muret e mëdha prej betoni të ngritura për të mbrojtur ndërtesat nga bombardimet me piktura murale dhe në vitin 2014 themeloi “Artlords” një grup prej 150 artistësh që pikturonin muret.

Qëllimi ishte "të kërkojmë përsëri hapësirën tonë, të pikturojmë këto mure të shëmtuara, prej betoni dhe të sigurohemi që këto mure të kthehen në diçka të bukur," tha Sharifi.

Por një nga gjërat e para që bënë talebanët kur rimorën Afganistanin në mes të gushtit ishte lyerja e pikturave murale dhe, në shumë raste, zëvendësimi i tyre me parullat e tyre.

Që nga java e kaluar, rreth 100 piktura murale të Artlords ishin mbuluar, tha Sharifi.

Njëri prej tyre ishte i George Floyd, i cili u vra nga një oficer policie në Minneapolis vitin e kaluar. Sharifi tha se Artlords e pikturuan atë për të treguar solidaritetin me lëvizjen Black Lives Matter, "për të treguar se Afganistani nuk është i ndarë nga e gjithë bota" dhe për të lidhur vdekjen e Floyd me gjendjen e vështirë të refugjatëve afganë në të gjithë botën.

Sharifi tha se talebanët filluan të pikturonin mbi piktura murale para se të shpallnin qeverinë e tyre, duke e lënë atë të bindur se militantët ishin aty për të pushtuar të parët.

"Unë mund të jem i pari që do të dënohem apo edhe do të vritem sepse talebanët treguan se akti i parë i qeverisë së tyre të re ishte shkatërrimi i pikturave tona murale," tha ai.

Muralet e artlordëve shkuan kundër parimeve të talebanëve, tha Sharifi pasi arti promovoi ndjeshmërinë dhe të drejtat e grave, dhe kundërshtoi dhunën, padrejtësinë dhe ekstremizmin islamik.

Sharifi tha se po ndihmonte të pikturohej një pikturë murale në Kabul ditën kur talebanët pushtuan qytetin.

"Unë pashë njerëz në panik dhe të vraponin. Ne i pyetëm se çfarë po ndodhte ndërsa pikturonim një pikturë murale për ndjeshmërinë, unitetin dhe mirësinë. Dhe ata na thanë se talebanët ishin në qytet", tha ai.

"Unë i kërkova stafit tim dhe kolegëve dhe artistëve të largohen, të shkojnë në shtëpitë e tyre dhe të sigurohen që familjet e tyre janë të sigurta".

Sharifi gjithashtu vendosi të largohej duke pasur parasysh se si talebanët i trajtonin artistët.

"Kur jetoja në regjimin e tyre të mëparshëm, nga 1996 deri në 2001, mbaj mend se çdo shprehje e artit ishte e ndaluar. Ata shkatërruan shumë piktura ... dënimi ishte i rëndë për artistët", tha ai.

Sharifi tha se u përpoq për pesë ditë të largohej nga Afganistani, duke arritur më në fund të arratisej më 22 gusht pasi iu bashkua një kolone makinash që hynin në aeroportin e Kabulit rreth orës 3 të mëngjesit.

Sharifi tani është në një kamp refugjatësh në Emiratet e Bashkuara Arabe, me vetëm çantën e tij dhe asnjë ide se çfarë mund të vijë më pas.

"Unë kam lënë gjithë jetën time pas," tha ai.

Ai tha se ai dhe gruaja e tij, përmes punës me OJQ -të, kishin evakuuar tashmë 53 artistë dhe familjet e tyre në vende përfshirë Francën, Shqipërinë dhe Ugandën. Ai tha javën e kaluar se 103 anëtarë të Artlords, përfshirë artistë të LGBT, ishin akoma në Afganistan.

Por ai tha se Artlords do të vazhdojnë punën e tyre dhe një ditë do të mbajnë ekspozita në të gjithë botën.

"Ne do të vazhdojmë të pikturojmë ato murale që shkatërruan talebanët," tha ai. "Ne kurrë nuk do të heshtim".

Burimi: Insider. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë